Annons
Annons


Infektioner hos mamman ökar risken för CP hos barnet


det finns ett samband mellan infektioner hos mamman under graviditet och att barnet får CP senare i livet

Det finns ett samband mellan infektioner hos mamman under graviditet och att barnet får CP senare i livet.

Infektioner hos den gravida mamman ökar risken för att barnet drabbas av en särskild form av cerebral pares, CP. Det visar en studie vid Sahlgrenska akademin.

CP, cerebral pares, är samlingsnamnet för ett rörelsehinder som orsakas av en skada eller utvecklingsrubbning i den ännu omogna hjärnan. Att det finns ett samband mellan infektioner hos mamman under graviditet och att barnet får CP senare i livet vet man sedan tidigare.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Djupare studier
Forskare vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, har nu djupare studerat särskilda undergrupper av CP hos barn kopplat till förekomsten av infektioner hos barnens mödrar under graviditeten.

15 gånger vanligare
Studien, som inkluderar 309 barn med CP födda i fullgången tid i Västra Götaland på 1980- och 1990-talet samt en kontrollgrupp med 618 friska barn, visar att det finns en direkt koppling mellan infektion hos den gravida kvinnan och spastisk hemiplegi, en typ av CP som ger funktionsnedsättning på ena sidan av kroppen. Det är 15 ggr vanligare att drabbas av CP av typen spastisk hemiplegi om mamman haft en svår infektion under graviditeten.

Studien visar också att den typ av CP som drabbar båda sidorna av kroppen är 15 gånger vanligare om barnet fått en svår infektion direkt strax efter förlossningen.

Studien Cerebral Palsy and Perinatal Infection in Children Born at Term publiceras i fältets viktigaste vetenskapliga tidskrift Obstetrics & Gynecology. Artikeln hittar du HÄR


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…