Annons
Annons


Inferno på psykakuten


Jenny sjö Inferno

Missa inte reprisen av Inferno! Det är nämligen starten på en oerhört viktig och välgjord reportageserie i åtta delar där man bland annat följer unga med psykisk sjukdom och arbetet på en psykakut.

Annons

I första avsnittet möter tittarna Jenny Sjöö, 29 år, småbarnsmamma och bipolär. En bra dag för henne är när hon orkar gå upp på morgonen, delta i alla aktiviteter, laga mat och leka med sin dotter. Men det finns perioder då Jenny inte mår bra.

UR:s Inferno träffar även Samir Modin och Rebecca Anserud som också fått diagnosen bipolär sjukdom. Dessutom får Inferno –  som första tv-serie någonsin – följa arbetet på en psykiatrisk akutmottagning på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

– Vaknar jag en morgon och mår sådär riktigt dåligt då tänker jag att det skadar inte Lova om jag tar livet av mig, utan jag gör henne en tjänst, säger Jenny Sjöö.

Bloggar
Hur förklarar man för ett barn att man mår så dåligt? Hur bemöter man andras kommentarer att det är själviskt att skaffa barn när man mår psykiskt dåligt? Jenny går på familjesamtal och bloggar om hur det är att ha barn och vara bipolär. Samtidigt brottas hon med egna fördomar om psykiskt sjuka, människor hon sett utanför psykakuten som ser trötta och slitna ut i för stora sjukhuskläder.

– Det där är inte jag, jag är inte sån, jag mår inte så, tänker Jenny.

Tittarna möter också Samir Modin, 20 år, och Rebecca Anserud, 22 år, som på varsitt håll filmat sin vardag. Samir är mitt i uppe i en kamp för att få rätt medicin. Han har nyligen fått diagnosen bipolär sjukdom och har svår ångest men måste tjata på vården för att få litium. Psykiatern tycker inte att han ser deprimerad ut och Samir ställer frågan; Är det meningen att man ska gråta och slita sig i håret, skrika och vara allmänt i panik?

Skämdes
När Rebecca för två år sedan fick sin diagnos bipolär sjukdom visste hon inte vad hon skulle säga till sin familj och sina vänner. Hon började ljuga och gömma sina tabletter då hon skämdes så mycket för sin diagnos. Rebecca har nu skrivit en bok om sig själv och sin sjukdom och ska ut och föreläsa på utbildningar och skolor.

Som första tv-serie någonsin följer Inferno hur det är att arbeta på en psykiatrisk akutmottagning. Serien har under våren 2010 varit med innan för dörrarna på psykakuten på S:t Görans sjukhus i Stockholm. I första avsnittet tar personalen emot en man i livskris som känner att han håller på att bli tokig.

Några med stor erfarenhet som patienter inom psykvården är gänget bakom Radio Totalnormal. De sänder ”live” varje torsdag och i första avsnittet ångestsminkar de sig och springer i  Fountain House årliga ångestlopp på Götgatan i Stockholm.

Del 1 av 8.
Onsdag 20 oktober, Kunskapskanalen kl 00.30

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…