Annons
Annons


Influensavaccin för barn – nu som nässpray


Äntligen! Ett influensavaccin i sprayform är nu tillåtet även för barn i Sverige.

Höstflunsan är på väg och vi gör allt för att hålla oss friska. Men att dra iväg till vaccinationscentralen med barnen för en spruta kan kännas lite skrämmande. Dock finns det nu ett  säsongsinfluensavaccin i sprayform som även kan ges till barn.

Annons

Vaccinet, Flunz, ges som en nässpray och kliniska studier har visat att det är 30-50 procent mer effektivt att minska influensasjukdom bland barn jämfört med traditionella influensavaccin.

Gilla Allas.se på Facebook

Enkelt och smidigt
Traditionella influensavaccin ges vanligtvis som en spruta i armen. AstraZeneca lanserar nu i Sverige ett säsongsinfluensavaccin för barn som ges som en nässpray. Detta är enkelt och smidigt för både vårdpersonal och barnet som ska vaccineras.

Naturligt försvar
Under utvecklingen av Fluenz har fokus varit att skapa ett vaccin som imiterar ett vanligt influensavirus, t ex genom den nasala sprayformen, utan att orsaka influensasjukdom. Influensavirus infekterar andningsvägarna via näsan. Då Fluenz sprayas in i näsan börjar kroppen att skapa ett immunförsvar som om infektionen skett på naturligt sätt. Kroppen tror att det är ett vanligt influensavirus och börjar direkt bekämpa viruset. Det innebär att Fluenz framkallar ett immunsvar som efterliknar det som byggs upp vid en riktig influensasjukdom.

Väldokumenterat
– Fluenz har varit godkänt och flitigt använt utan påtagliga problem i USA sedan 2003, vilket betyder att det är ett väldokumenterat, effektivt och säkert vaccin för barn, säger Leif Gothefors, barnläkare och professor emeritus vid Umeå universitet. Han hoppas även att kollegorna, på grund av dessa fördelar, överväger att använda detta vaccin till de riskgrupper som skall vaccineras även om kostnaden blir något högre.

Levande virus
Vaccin består antingen av levande eller inaktiverat virus. Alla andra säsongsinfluensavaccin i Sverige innehåller inaktiverat virus medan Fluenz innehåller levande virus, precis som vacciner mot mässling, röda hund och påssjukan gör.

De levande virusstammarna är försvagade och orsakar därför inte sjukdom som ett vanligt influensavirus gör. Istället skapar de ett immunförsvar mot säsongsinfluensa på ett så naturligt sätt som möjligt eftersom kroppen utsätts för ett levande, men försvagat, virus. Fluenz innehåller inga konserveringsmedel eller adjuvans, det vill säga substanser som höjer vaccinets förmåga att bilda antikroppar.

Välbeprövat
Fluenz är ett välbeprövat vaccin och även om det är nytt i Sverige så har det varit godkänt i USA för vaccination mot säsongsinfluensa sedan 2003 (under namnet FluMist). Bakom godkännandet i Europa finns ett flertal kliniska data från pediatriska studier som stödjer att Fluenz är ett säkert och effektivt vaccin.

Dubbelt så effektivt
Över 39 miljoner doser av Fluenz har distribuerats enbart i USA sedan lansering. Effektivitetsstudier har visat att Fluenz är 30-50 procent effektivare på att minska influensasjukdom bland barn jämfört med traditionella influensavaccin.

Fluenz är godkänt för barn och ungdomar från 24 månader upp till 18 år. Vanliga biverkningar av Fluenz är rinnande eller täppt näsa, minskad aptit, feber och huvudvärk.

 


(9)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…