Annons
Annons


Ingrediensen som gör lussekatterna extra saftiga!

Byt ut en del av vetemjölet!


Clara Lindström från bloggen UnderbaraClara har tagit fram ett recept på extra saftiga lussebullar. Genom att byta ut en del av vetemjölet i degen mot rågsikt – vars rågfibrer hjälper till att binda vätska i degen – blir lussebullarna nämligen extra saftiga!

Annons

– Lussekatter är underbara, men det är inte helt lätt att
 få dem så där härligt saftiga. Att använda lite rågsikt i 
degen är mitt bästa knep för att göra lussebullarna ännu 
mjukare, saftigare och godare, säger Clara Lindström.

UnderbaraClaras lussekatter

ca 50 bullar

Du behöver:

1 gram saffran (2 pkt)
200 gram smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
2 dl strösocker
1 ägg
1 tsk salt
1,5 dl rågsikt, till exempel Kungsörnen Vänligare Rågsikt
14,5 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
russin

Gör så här: 


1. Mortla saffran med en tesked strösocker.
2. Smält smör i en kastrull och tillsätt saffran.
3. Häll mjölk i kastrullen. Låt degvätskan svalna till den är fingerljummen (37grader)
4. Smula jästen i en bunke och häll degvätskan över. Rör tills klumparna löst upp sig
.
5. Blanda i socker, ägg och salt.
6. Tillsätt mjölet men spara någon deciliter till utbakning.
7. Arbeta degen för hand i 10 minuter eller 5 minuter i maskin. Degen ska släppa från 
kanterna men gärna vara lite lös.
8. Täck över bunken och låt jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
9. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Dela den i 45 delar och baka ut till lussekatter.
10. Tryck fast russinen och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa 40 minuter.
11. Pensla med ägg och grädda på 200 grader i ca 7 minuter. Låt svalna på galler under 
bakduk.

Foto: Kungsörnen
Artikel från Må Bra

Fler recept på lussekatter!


(8)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…