Annons
Annons


En stjärna i Ingrid Bergmans kök


Ingrid Bergman och en ung Paavo Turtiainen i sommarstugan i skärgården. Foto: YLE

På flygfältet i Helsingfors 1970 mötte Karis-pojken Paavo Turtiainen Ingrid Bergman och hennes dåvarande man Lars Schmidt. För Paavo blev det början på en framgångsrik karriär och ett spännande och lärorikt liv.

Annons

Paavo hittade en familj som både kom att stå honom personligen mycket nära och som tog honom ut i världen. Idag bor och verkar Paavo i New York, som hyllad köksmästare och festfixare för de rikaste av rika.

Lojal med familjen
I filmen möter vi bland annat Ingrid Bergmans två döttrar, Isabella Rossellini och Pia Lindström, som berättar om sin ”bror” Paavo. Själv är han diskret och talar anspråkslöst om sin karriär. Hans lojala hållning till familjen är säkert en förklaring till att just Paavo betroddes med uppdraget att organisera Ingrid Bergmans personliga arkiv.

Paavo Turtiainen växte upp i Backgränd, en liten by i Karis. Sina hemtrakter besöker han sällan. Idag bor han i New York och jobbar som mycket efterfrågad kock och festfixare.

Lyxmiddagar
I filmen följer vi Paavo till Backgränd och besöker Karis järnvägstation där Paavo för första gången fick syn på Ingrid Bergman – på ett tidningsomslag när han sålde tidningar på perrongen. Vi åker via Dannholmens rogivande klippor utanför Sveriges Västkust till det hektiska New York. Där får vi se Paavo förbereda en lyxig middag som endast de förmögnaste har råd med idag.

Filmen och Paavos liv är en resa i kulisserna till ett lyxigt liv bland rika och berömda. Mellan de mondäna salongerna och de torftigare köksregionerna kan livet ibland kännas ensamt. Regi : Hanna Hemilä.

Fem rätters liv: Fredag 30 december, kl 20.00. SVT2


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…