Annons
Annons


Studie: Övervikt behöver inte betyda dålig hälsa

Studier visar att lätt överviktiga faktiskt lever längre, men forskare har också kunnat slå fast att den så kallade "hälsosamma fetman" är en myt. Hur viktig är egentligen siffran som står på vågen när det kommer till vår hälsa?


Enligt en internationell studie från 2014 behöver överviktiga inte alls vara mer osunda än normalviktiga.

Studien, som publicerades i European Heart Journal, visade att drygt var tredje med fetma och hälften av alla överviktiga löpte lika liten risk som normalviktiga i god form att drabbas av kroniska sjukdomar.

Annons

Dessutom var denna grupp faktiskt friskare än de ”smala men feta” – människor med normalt BMI, men med osynligt fett i bukhålan. Det avgörande verkade istället vara vår kondition, oavsett vikt.

Enligt Erik Hemmingsson, docent på Gymnastik- och Idrottshögskolan, finns det stora skillnader i ”hälsograd” mellan olika fettdepåer i kroppen.

– Fettet som lagras i buken och runt omkring våra stora organ är mer metabolt aktivt än perifert fett till exempel kring höftområdet. Det är fullt möjligt att vara helt normalviktig och ändå vara ganska fylld av fett (hög fettprocent), och vice versa. Midjemåttet ger en bra indikation på hur pass mycket farligt fett man går och bär på, säger han.

Andra studier pekar också på att personer med lätt övervikt lever längre än normalviktiga och har större chans att överleva hjärt- och kärlsjukdomar när de väl slår till. Orsaken till denna så kallade ”fetmaparadox” har forskare haft svårt att enas om.

– Vad man väger eller har för BMI är inte ett speciellt skarpt sätt att beräkna någons överlevnad på. Vi måste komma ihåg att det finns många andra faktorer än övervikt som spelar en minst lika stor roll för överlevnaden , t ex en stillasittande livsstil, skräpmat, psykisk ohälsa och stress. Vissa människor har även genetiska förutsättningar att hålla sig friska trots att de kanske har en del övervikt, förklarar Hemmingsson. 

Samtidigt visar en svensk undersökning från förra året att ”hälsosam fetma” är en myt. I undersökningen konstateras att det är farligt att vara fet, oavsett hur mycket övervikt man har och även om man inte lider av högt blodtryck eller höga blodfetter.

Kan man inte vara tjock och frisk? 

– Jo, det kan man absolut. Men all forskning av detta slag är fokuserat på den generella risken med övervikt, och då är risken för sjukdom större än om man är normalviktig, men som sagt det finns många andra faktorer som också påverkar, inte minst livsstilen. Många överviktiga är ganska noggranna med vad de äter och att de motionerar regelbundet, och det minskar naturligtvis deras risk.

Varför är resultaten så olika i studier om fetma och övervikt?

– Forskning bedrivs sällan speciellt standardiserat och människan är även en komplex varelse. Det är ett svårt område att ta fram absolut säker kunskap på, det finns många störningsfaktorer, säger Hemmingsson och fortsätter: 

– Det finns mycket som talar för att övervikt upp till BMI 30 inte är speciellt farligt, men kommer man upp i lite högre nivåer, BMI 30+, är det oftast en tidsfråga innan annan ohälsa uppkommer. Det betyder inte att man behöver gå ner i vikt om man har ett BMI över 30, men däremot börja leva mer hälsosamt och i balans.

Av anais.gonzalezcruz/Må Bra
Foto: Shutterstock

Vill du må bra och äta rätt?

Ta vår onlinekurs med L7-dieten!

Läs mer om kursen här

l7-dieten

DU FÅR…

● Kompletta menyer för 4 veckor

● Bästa kom-igång-tipsen

● Smarta listor som hjälper dig välja rätt mat

● Knepen för att bli av med sötsuget

● Superenkelt promenadprogram som ökar förbränningen

● Personliga tips från kvinnor som testat L7

Efter kursen kommer du garanterat att se stor skillnad på vågen och känna dig både piggare och friskare!

 

 

 


(56)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…