7 krukväxter som inte behöver vattnas så ofta

Står dina växter och torkar ihop? Satsa på en av de här sju tåliga sorterna, så kan du ta det lugnt med vattningen.

7 snygga krukväxter som inte behöver så mycket vatten:

Svärmors tunga.

1. Svärmors tunga

Den klassiska Sansevieria trifasciata, också känd under namnet Svärmors tunga, har verkligen fått en renässans i moderna hem. Växten är mycket lätt att sköta, den vänjer sig snabbt vid nya miljöer och kan därför placeras var som helst i hemmet. Växten karaktäriseras av sina svärdsliknande blad med gula linjer och kan bli flera meter hög. Dess värsta fiende är övervattning, så det är viktigt att du ger den möjlighet att torka ut emellanåt. Växten ska på sin höjd vattnas en gång i veckan under sommarhalvåret och inte mer än var tredje vecka på vintern.

Blomman elefantöra.

2. Elefantöra

Du har garanterat sett den lilla Pilea peperomioides med de fina tallriksliknande bladen i flera inredningsmagasin, på Instagram eller hos blomsterhandlare – den har blivit mycket populär inom heminredning. Det är en riktigt bra växt att starta med om du inte är van vid att sköta om krukväxter. Elefantöron är nämligen svåra att ta kål på så även de mest glömska krukväxtägarna har en chans här.

Elefantöra i vardagsrummet.

Det är viktigt att inte övervattna elefantörat. Ge den hellre en ordentlig rotblöta, och låt den torka ut i ett par veckor, än att småskvätta. Dessutom mår den bra av att stå på ett ljust ställe, men inte i direkt sol. Och så kan lite gödning ett par gånger i månaden snabbt få den lilla plantan att kvickna till.

Fiolfikus i badrummet.

3. Fiolfikus

Om du är på jakt efter en imponerande växt för vardagsrummet, som kan få samma sorts volym som ett träd, så är fiolfikusen ett bra val. Ficus lyrata tillför liv i alla rum den placeras i tack vare de stora, gröna bladen som är formade som fioler. Den trivs bäst i rumstemperatur och gillar hög luftfuktighet. Placera den i närheten av ett fönster utan att den får direkt solljus.

Krukväxten fiolfokus.

Under sommarhalvåret mår den bra av regelbunden gödning, men det är inte nödvändigt under vintern. Fiolfikusen behöver vatten ungefär en gång i veckan, men kan liksom de andra plantorna vi nämnt stå i flera veckor utan vatten. Håll ett öga på jorden i krukan – om ytan börjar bli riktigt snustorr är det dags att hämta vattenkannan.

Flasklilja.

4. Flasklilja

Växten flasklilja, Beaucarnea recurvata, är en suckulent-liknande stickmyrtenväxt med en stamklump som lagrar vatten. Därför kan du faktiskt ibland se att stammen utvidgar sig när den vattnas rikligt. Växtens blad hänger i mjuka bågar, och om trädet blir riktigt stort blommar det sporadiskt med vita och rosa blommor. Flaskliljan härstammar från Mexiko men klarar sig bra på kyligare breddgrader.

Flasklilja i vardgasrummet.

Växten tål uttorkning till och med bättre än övervattning. Sommarhalvåret är plantans växtsäsong och då har den också mest behov av att vattnas, helst en gång i veckan. Från november till januari är det bara nödvändigt att vattna en gång var fjortonde dag. Flaskliljan kan även ställas ut på terrassen eller altanen, men inte om det är under +8 grader. Växten tappar de nedersta bladen av sig själv, så bekymra dig inte för att du misskött den så länge nya blad växer ut.

Jättekaktusen Euphorbia.

5. Euphorbia

Jättekaktusen Euphorbia ingens har blivit riktigt populär i moderna nordiska hem, eftersom det är en stilren och enkel växt. Jättekaktusen är otroligt enkel att sköta eftersom den bara ska ha vatten varannan vecka. Men den kan klara ännu längre perioder utan vatten – jorden ska torka ut helt mellan vattningarna.

Kaktus.

Det ideala är att placera Euphorbia på en ljus plats där hemma, men den kan stå i mörkare rum om man flyttar ut den i dagsljuset någon gång då och då. Euphorbia kan bli mycket hög, vanligtvis mellan 1-1,5 meter, om den står inomhus i kruka.

Monstera.

 

6. Monstera

Växten med de stora flikiga bladen har verkligen gjort comeback som inomhusväxt – och det på goda grunder. För Monstera deliciosan är mycket dekorativ samtidigt som den är mycket lättskött. Det viktigaste vad gäller skötseln är att den får gott om plats att växa på.

Monstera i badrummet.

 

Växten, som härstammar från tropikerna, kan bli upp till 2,5 meter hög och trivs bäst i ett ljust rum, men inte i fullt solsken. Om plantan skulle bli alltför hög eller yvig kan du ta skott och plantera i en ny kruka. Monsteran kan lätt bli övervattnad, så det är viktigt att låta den torka ut mellan vattningarna. Vattna den högst en gång i veckan under sommaren, och var fjortonde dag under vinterhalvåret. Monsteran kan dock stå och vara torr ännu längre utan att den vissnar.

Garderobsblomma i badrummet.

 

7. Garderobsblomma

Zamioculcas zamiifolia har fått namnet garderobsblomma för att den faktiskt klarar att stå mörkt. Den är en frodig planta med små robusta blad som lämpar sig bra som växt inomhus där den trivs bäst i mellan 18-25 graders värme. Garderobsblomman kan stå både mörkt och ljust men den ska skonas från direkt solljus. Växten mår bra av att torka ut emellanåt så du behöver inte vara nervös om du glömmer att vattna ibland. Fördelen med garderobsblomman är att den lagrar vattnet och sedan portionerar ut det under torrperioder.

Av Benedikte Lundberg/Houzz.se

Läs också:

5 växter för dig som glömmer att vattna

Mer inspirerande innehåll från allas.se: