Annons
Annons


Instagram avslöjar svenskarnas grillvanor


Fotografering av kött på grillen

 

Trots att en majoritet av svenskarna vill grilla fisk oftare väljer de flesta kött. Det visar en statistisk analys av svenskarnas grillbilder på Instagram sommaren 2015.

Annons

Norges sjømatråd har undersökt sommarens grillbilder på Instagram genom ett slumpmässigt urval av 1 000 bilder märkta med hashtaggen #grilla eller #grillat under perioden 25 juni-25 augusti. Resultaten visar tydligt att svenskarna framför allt grillar kött och fågel, hela 85 procent, jämfört med fisk, skaldjur och vegetariska alternativ.

Grilltoppen på Instagram sommaren 2015
1. Kött 68%
2. Fågel 17%
3. Fisk och skaldjur 10%
4. Vegetariskt 5%

Psykolog Jonas Hjalmar Blom, specialiserad på bland annat psykologin bakom beslutsfattande, förklarar att matbilder på Instagram har en betydande påverkan på vårt beteende och våra matvanor.
– Exponeras vi för samma typ av köttbilder kommer vi uppfatta detta mer positivt än en mindre vanligt förekommande bild, så som fiskbilder, säger Jonas Hjalmar Blom.

En tidigare undersökning visar att en majoritet (53%) av de svenska hushållen önskar att de skulle grilla fisk oftare. Samma undersökning visar nära hälften (45%) upplever att det är svårt att grilla fisk – något som kan bero på att det helt enkelt inte finns tillräckligt mycket inspiration i sociala medier som Instagram. När svenskarna väl grillar fisk är laxen i särklass mest populär jämfört med annan fisk och skaldjur.

Populäraste sjömaten på grillen 2015:
1. Lax 62%
2. Skaldjur 11%
3. Tonfisk 8%
4. Torsk 5%
5. Annan fisk 14%


(0)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…