Annons
Annons


7 saker du ALDRIG ska köra i diskmaskinen

Diskmaskinen är bra till mycket, men det är inte allt som är lämpligt att köra i den. Här är 7 saker du ska se upp med!


Inte köra i diskmaskinen

Det är inte allt som är lämpligt att stoppa i maskinen…

1. Gjutjärn
Grytor eller stekpannor i gjutjärn hör inte hemma i diskmaskinen. Det förstör ytans fettlager och allt arbete du lagt ner med att olja in pannan efter användning. Rengör i stället med varmt vatten och en diskborste.

Annons

2. Köksknivar
Knivar är riktigt känsliga – och kan dessutom förstöra diskmaskinens hårdplast. Knivar kan lätt slå emot annat disk och bli slöa. Värmen gör också att handtagen kan bli snedvridna och påverka skärningen.

Gilla Allas.se på Facebook

3. Träredskap
Sätter du in köksredskap av trä i maskinen riskerar trädetaljerna att gå sönder och redskapet att spricka eller böja sig av det heta vattnet. Skärbrädor av trä kan även förlora sin släta yta.

Läs också: Har du använt disktrasan på fel sätt i hela ditt liv?

4. Teflonpannor
Det fina ytskiktet i teflonpannor tar stor skada av att diskas i maskinen och kvaliteten försämras. Läs noga på förpackningen när du köper din panna hur du bäst ska rengöra den. Handdisk är att rekommendera.

5. Plastburkar
All plast mår inte bra av att diskas i maskinen. Kolla noga när du köper burken, eller fråga tillverkaren, vad den tål. Är plastburken avsedd för engångsbruk ska du inte placera den i en maskin.

Läs också: Så ska du EGENTLIGEN ställa besticken i diskmaskinen

6. Rivjärn och vitlökspress
Både rivjärn och vitlökspress har små hål som är nästan omöjliga att få rena i diskmaskinen. I stället skapas en pastalikande sörja av resterna som fastnat där. Bättre är då att diska dessa redskap för hand med vanligt handdiskmedel.

7. Fint porslin
Dyrare vintage-porslin eller arvegods hör inte alls hemma i maskinen. Varmt vatten och maskindiskmedel kan få färgerna att suddas ut och förstöra guldkanterna.

Läs också: 7 saker du ADRIG bör rengöra med diskmedel

Källor: Leva & Bo och Mitt Kök
Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(245)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…