Annons
Annons


7 saker du ALDRIG ska värma i mikron!

Mikrovågsugnen är perfekt för att snabbt värma upp mat. Men det finns vissa saker som aldrig bör stoppas i en mikro.


Vissa saker är direkt hälsovådliga att sätta i mikron.

Vissa saker är direkt hälsovådliga att värma i mikron.

En mikrovågsugn är praktisk på många sätt och det mesta fungerar utmärkt att värma i den. Men vissa saker bör aldrig någonsin stoppas i en mikro. Det menar den amerikanska hälsoexperten Isadora Baum.

Annons

Förutom att en del material innebär en direkt brandrisk kan kemikalier även bli cancerframkallande vid upphettning.

– Förpackningar som exempelvis innehåller ämnet Bisfenol A (BPA) är oerhört farligt, eftersom BPA kan resultera i både infertilitet och hjärt-kärlsjukdomar, säger Isadora Baum.

Här är 7 saker du aldrig bör värma i mikron:

1. Plastbehållare

Platsbehallare

Gilla Allas.se på Facebook

Att värma mat i plastbehållare kan vara mycket farligt, eftersom många plaster innehåller BPA. När behållaren hettas upp kan cancerframkallande substanser bildas som läcker ut i maten.

2. Aluminiumfolie

Aluminiumfolie

Varm metall är känd för att sända ut gnistor och fatta eld – och samma sak är det med aluminiumfolie. Folien absorberar värme mycket snabbt vilket kan leda till att det lätt börjar brinna.

Läs också: 6 smarta saker du kan göra med aluminiumfolie!

3. Matlådor av frigolit

Frigolit

Sätt aldrig in färdigmat i en förpackning av frigolit (cellplast) i mikron, även om det står att den är ”mikrovågsugn-säker”. Särskilt varianaten styrenplast är en typ av plast som innehåller farliga kemikalier som kan sprida sig till maten vid uppvärmning.

4. Take away-lådor

Take-away

Take away-lådor från restauranger eller frysdiskar innehåller ofta metall, som i likhet med folie, kan utlösa en brand. Överför i stället maten till en tallrik innan du värmer den, råder experter, även om det anges på förpackningen att materialet tål mikron.

5. Bröstmjölk

Brostmjolk

En amerikansk studie visar att bröstmjölk som värms i mikron förlorar viktiga enzymer samtidigt som tillväxten av kolibakterier ökar 18 gånger jämfört med bröstmjölk som inte värms i mikron. Dessutom kan upphettningen bli ojämn med vissa hetare partier som bränner barnets mun.

Läs också: Varningen: Denna dryck ska du ALDRIG ge ett barn!

6. Chili

Chili

Värmen i mikron gör att chilin blir ännu starkare och kan bränna din hals. De kemikalier som frigörs när du öppnar mikrovågsugnen kan också skapa en stickande känsla i ögonen.

7. Ägg

Agg

Att snabbt tillaga hårdkokta ägg i mikron har på senare tid blivit populärt. Men experter avråder strängt från detta eftersom ägg i mikron kan explodera.

Läs också: 9 livsmedel du ALDRIG bör lägga i kylskåpet!

inte-forvara-i-kylen

Källa: bustle.com
Text: Margaretha Malmgren

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ


(328)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…