Annons
Annons


Inte värre menssmärtor av kopparspiral


Kopparspiral ökar inte menssmärtor. Däremot minskar hormonspiralen dem.

Att använda kopparspiral ger inte förstärkta menssmärtor. Det visar en studie där forskare vid Sahlgrenska akademin följt 2 100 kvinnor i 30 år.

Tidigare vetenskapliga studier har antytt att kvinnor som användander kopparspiral som preventivmedel har förvärrade menssmärtor. Detta stämmer inte, det visar en studie vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, som under 30 år följt 2 100 kvinnor.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Ingen skillnad
I studien har 19-åringar födda 1962, 1972 respektive 1982 fått svara på frågor om längd, vikt, graviditeter, barn, menstruationssmärtor och preventivmedel. De senaste resultaten, som publiceras i den ämnesledande tidskriften Human Reproduction, visar att kvinnor som använder kopparspiral inte har värre menssmärtor än kvinnor som använder andra hormonfria preventivmetoder (till exempel kondom), eller de kvinnor som inte använder något preventivmedel alls.

Hormonspiral = lindrigare menssmärtor
Kvinnor som använder hormonspiral, liksom kombinerade p-piller, har enligt samma studie lindrigare menssmärtor. Detsamma gäller kvinnor som fött barn.

–Forskning om menstruationssmärta är angelägen. Att minska andelen kvinnor som har menssmärtor innebär en minskad frånvaro från arbete och skola, liksom en minskad konsumtion av smärtlindrande tabletter, säger Ingela Lindh.

Värdefull information
Den nya studien ger enligt Ingela Lindh ny och värdefull information när spiralanvändning ska övervägas, både till vårdgivare och användare:

–Kvinnor har ofta felaktig kunskap om hur olika preventivmedel inverkar på deras menssmärtor, säger Ingela Lindh.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…