Annons


Siw Malmkvist: Jag ångrade mig om ”Så mycket bättre”

Det är inte alla som har en mormor
 eller farmor på 80 år fyllda som 
fortfarande åker på musikturné. Men 
det har Siw Malmkvists fyra barnbarn. – De äldsta brukar komma och titta 
när jag uppträder och det är jättekul.


Efter att tidigare i år ha spelat på Intiman i Stockholm drar showen Tillsammans 183 år på scen ut på turné runt om i landet till 17 olika orter. Barbro ”Lill-Babs” Svensson har jobbat 63 år som artist, Siw Malmkvist 62, och Ann-Louise Hanson 58. Det blir smått ofattbara 183 år totalt och med ett närmast svårberäknat antal hitlåtar!
– Ja, det är knappt man tror att det är sant och undrar vart alla år tagit vägen egentligen, skrattar Siw. Jag lärde känna Ann-Louise då hon bara var 15 år och Lill-Babs också någon gång på 1950-talet. Vi har ju uppträtt en hel del ihop och är väldigt goda vänner. Vi har alltid så roligt när vi träffas och mängder av roliga minnen.
Siw har fyra barnbarn mellan 6 och 26 år – som hon träffar gärna och ofta. Att deras mormor/farmor är en riktig krutgumma är knappast någon nyhet. De är vana vid att så gott som alla vänder sig om efter henne på gatorna, och att hon rockar vidare på scenen med full fart – trots att 80-strecket har passerats sedan ett tag.
– De brukar titta när jag uppträder, framför allt de äldsta barnbarnen. Den allra äldsta var flera gånger och tittade när jag spelade i musikalen Flashdance och det var jättekul förstås.
Siwan är med andra ord ingen vanlig farmor eller mormor, 
så som man vanligtvis tänker sig.
– Haha, frånsett musikkarriären är jag nog rätt vanlig. Jag gillar att lösa korsord och läsa böcker bland annat. Och så tycker jag att det väldigt roligt att umgås med barnbarnen.
Hon fortsätter:
– När det gäller det där med att vara igenkänd är det oftast bara positivt när folk kommer fram och pratar med mig. Sedan beror det lite på hur mycket jag spökar ut mig om de ser vem det är eller inte. Har jag inte sminkat mig är det inte alls säkert att de känner igen mig (skratt).

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Barbro ”Lill-Babs” Svensson, Siw Malmkvist och Ann-Louise Hanson.

Känner sig som 30

Det var på nyårsafton i fjol som Siw fyllde 80 år – fast rent mentalt säger hon sig befinna sig runt 30.
– Inuti är jag samma person som jag varit sedan 30-årsåldern. Nu för tiden finns heller ingen mall för hur 80-åringar ska vara. Att jag hela tiden håller igång gör att jag orkar fortsätta, det håller mig yngre både i kroppen och i sinnet. Skulle jag ha lagt av finns ju risken att man börjar förfalla. Men det är klart att det märks fysiskt att jag blivit äldre – även om jag mår bra och är glad över att få vara frisk och kry.
Den stora födelsedagen firades lugnt med familjen.
– Det har hänt tidigare att jag har haft så stora kalas att jag inte ens vetat vilka alla gäster varit, haha. Därför var det skönt att enbart fira med mina närmaste.
Åldrandet är varken något problem eller hinder för Siwan, som slog igenom 1959 då hon var värdinna i Lennart Hylands tv-underhållning Stora famnen.
Det året vann hon även Melodifestivalen med låten Augustin. Fast då var det redan bestämt att Brita Borg skulle sjunga den i Eurovision Song Contest. Men året därpå representerade Siw Sverige med Alla får varann i stället för Östen Warnerbring, som vann den svenska uttagningen.
Därefter vann Siw med April, april och då skickades Lill-Babs i stället …
Första grammonfonskivan Tweedle Dee spelade hon in som 19-åring. Siw blev snabbt populär inte bara i Sverige, utan fick även en gigantisk succé i dåvarande Västtyskland.
1964 vann hon en meloditävling med låten Liebeskummer lohnt sich nicht och sålde i över en miljon exemplar.
Fem år senare blev det seger i Västtysklands uttagning till Eurovision Song Contest med Prima Ballerina.
Siwans cv är garanterat ett av de längsta och bredaste inom underhållningsbranschen i
Sverige. Det innehåller allt från superhiten Tunna skivor 1960 till att ha varit filmstjärna i Danmark, då hon spelade
huvudrollen i Förälskad i Köpenhamn. Hon har gjort roller i flera olika musikaler, Kar de Mumma-revyn, Pippi Långstrump, krogshower, teateruppsättningar, samt mängder av olika turnéer och gästande av tv-program.
Hon har spelat in smått ofattbara över 600 låtar på tio olika språk!
– Det låter ganska otroligt när man hör det så här – och inte utan att man undrar om jag verkligen har gjort allt det där, skrattar Siw.
Minnena är så många att det är svårt att välja ut några.
– Men ett speciellt är då jag spelade mot Ernst-Hugo Järegård i musikalen Nine på Oscarsteatern i Stockholm i början av 80-talet. Sedan var det väldigt kul att spela in Jönssonligan med Gösta Ekman och de andra, samt Cabaret på Stadsteatern med Sven Wollter. Jag är väldigt tacksam över att ha fått prova på så enormt mycket roligt.

Siw Malmkvist i Tyskland 1962.

Ångrar inget

Det finns egentligen ingenting 
i karriären som Siw ångrar eller har ogjort. Inte mer än möjligtvis att hon valde att tacka nej till Så mycket bättre på TV4.
– Jag har bara fått frågan en gång och då svarade jag att jag inte ville. Jag kan vara lite så ibland till uppdrag, att jag säger nej först. När jag sedan får fundera lite brukar jag ändra mig. Så är det med Så mycket bättre också. Först tyckte jag att det lät svårt att lära sig andra artisters låtar och göra egna tolkningar. Men man får ju mycket hjälp och de verkar ha så kul tillsammans. Lill-Babs har ju varit med och hon sa att det var jätteroligt. Så jag hoppas få frågan igen.
Privat var Siw på 60-talet gift med finländske musikern Lasse Mårtenson, som hon har dottern Tove med.
Sedan 1971 är hon sambo med skådespelaren Fredrik Ohlsson, och de har sonen Henrik tillsammans.
– Vi träffades på en fest. Han såg mig och sa att han föll direkt. För att ett förhållande ska hålla så länge som vårt har gjort gäller det att man accepterar varandra för den man är, att man är snälla mot varandra och finns där för varandra.
Ibland finns tankar på att det snart är dags att lägga av och leva ett mer vanligt pensionärsliv.
– Men än så länge trivs jag väldigt bra med det jag gör och är efterfrågad. Sedan väljer jag själv vad jag vill ställa upp på. Efter att ha tagit det lugnt under sommaren ser jag fram emot att turnera med Lill-Babs och Ann-Louise i höst. Men jag vill ju inte hålla på så länge att publiken tänker ”ska hon aldrig lägga av”. Så här långt har jag fått
höra ”du får absolut inte sluta” och det känns ju bra.

Tillsammans mes mannen Fredrik Ohlsson.

Har konstutställningar

Kanske kan det framöver också bli fler konstutställningar. Hon tycker nämligen också mycket om att måla och har haft tre
utställningar hittills.
– Jag målar helst akvarell med olika sorters motiv, som stilleben eller natur. Det är bara en hobby för mig och de utställningar jag har haft har kommit till efter förfrågningar. Men det är en väldigt avkopplande sysselsättning, där man också får vara kreativ.
Att Siw inte var rädd eller ängslig för att prova på nya saker märktes redan som barn, då hon växte upp i Landskrona tillsammans med sin far Albert, fosfatarbetare, och mor Sigrid, hemmafru. Siw var nummer sex av nio barn.
– Jag hamnade ofta i centrum redan som liten och var inte orolig av mig. Jag kunde exempelvis balansera på broräcken och liknande. Men man blir lite mer av en räddhare med åren, skrattar Siw.
Siw gick bara i folkskolan i sju år och började sedan jobba.
– Jag tog varken några dans- eller teaterlektioner innan, utan lärde mig saker efterhand. Antagligen har jag haft ganska lätt för att lära. Men det handlar också mycket om att vara sig själv.
Genom sitt sätt att vara fortsätter Siw Malmkvist att ta
publiken med storm som en av våra folkkäraste – och då spelar det knappast någon roll vad det står för ålder i hennes pass.

Text: Joakim Löwing
Foto: Peter Ericsson, IBL
Artikeln publicerades först på Året Runt.

Vad tycker du ska bli årets julklapp?


(55)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…