Annons
Annons


Jag är svartsjuk på min väninnas lycka – vad skulle DU gjort?

Rätt eller fel? I relationer hamnar vi ibland i svåra situationer där det inte är självklart vad som är bäst att göra. I sommar har vi en reportageserie, "Vad skulle du ha gjort?", som handlar om sådana moraliska dilemman. Andra delen handlar om att försöka förstöra sin väninnas relation. Får man vara avundsjuk på andras kärlek? Du kan också vara med och dela med dig av din åsikt och tävla om fina priser.


svartsjuka

Jag vill sabotera min väninnas förhållande

Min väninna är nykär och har inte tid med mig längre. Jag saknar allt roligt vi haft och vill att hon ska bli singel igen. Hennes kille är extremt svartsjuk och det drog jag nytta av på en fest…

AV NINA LJUNGBERG FOTO: SHUTTERSTOCK

Annons

Vi har känt varandra länge, snart 30 år, och började umgås när min väninna flyttade hit som 20-åring. Livet var en enda stor fest och vi var båda singlar.
Ett tag delade vi lägenhet och tävlade om vem som kunde få hem flest ragg och såg väldigt lättsamt på känslor och relationer. Vi tog för oss av livet och levde efter mottot ”girl power”. När min väninna fick en egen lägenhet lugnade vi oss en aning. Vilket var bra, för vår livsstil var inte särskilt hälsosam.
Vi fortsatte dock att vara ute och dansa ibland. Män flockades alltid runt min väninna och hon fick enormt mycket bekräftelse. Jag hamnade i kölvattnet. Ibland gjorde det mig ledsen att hon fick allt fokus, men samtidigt hade jag nytta av att hon drog till sig spännande män. Vi hamnade i häftiga situationer som andra bara kunde drömma om.
Det blev min väninna som stadgade sig först. Hennes man var väldigt tydlig med att han inte uppskattade hennes och mitt umgänge. Han ansåg att jag hade dåligt inflytande över Eleine och påstod att det var mitt fel att hon drack för mycket och flirtade med för många. Han ställde ultimatum till Eleine: honom eller mig. Hon valde honom.

Blev som tonåringar

Livet blev tomt utan min väninna och det gjorde ont att bli bortvald. Vi tappade kontakten. Efter ett tag träffade jag min man, vi gifte oss och fick två barn.
Min man och jag var gifta ca 20 år och när kärleken tog slut var vi helt överens om att skiljas. Allt gick lugnt till väga. Jag saknade faktiskt mitt liv med Eleine mer än vad jag saknade äktenskapet och undrade ofta hur hon hade det. Något år senare hörde hon av sig, och även hon var nyseparerad – fast från sitt andra äktenskap.
Vi blev som tonåringar på nytt och utelivet tog fart igen. Hon fick fortfarande samma bekräftelse från män vart vi än gick… Och jag hade chans på dem som blev över – precis som förr. Eleine hade inte haft något aktivt samliv som gift och detta kompenserade hon rejält. Det var många män som avlöste varandra. Hon njöt av livet och sa att hon aldrig mer tänkte binda sig.
Men så blev hon plötsligt kär. Hon träffade en man som var snygg, framgångsrik och välbärgad. Med andra ord ett riktigt kap. Precis som hennes förste make så såg han mig som ett hot. Allting spelades upp på nytt, och jag kände mig sviken och bortvald ännu en gång. Vår kontakt ebbade ut i samma takt som hennes förälskelse ökade. Jag blev ensam.

Känns orättvist

Vi hörs ibland på telefon men allt hon pratar om är sina framtidsdrömmar med Micke och hur perfekt han är. Hon berättar om deras lyxiga restaurangbesök, hans yacht och att de letar efter ett drömhus att flytta ihop i. Det söker ingen vanlig kåk utan en villa med pool, havsutsikt och extremt hög standard. Fint ska det vara.
Själv sitter jag i min slitna trerummare med en middag bestående av nudelsoppa som kostar 3 kr paketet. Lönen äts upp av kreditskulderna jag fick av alla krogbesök med Eleine. Livet känns orättvist.
Jag vill, rent ut sagt, spy på Eleine och hennes lyckliga relation samt flärdfulla liv. Och jag känner inte igen henne längre. Tillsammans med Micke har hon blivit en helt annan person. Hon dricker bara dyra viner, i stället för billigt boxvin, och budgetbubbel har hon bytt mot äkta champagne. Fisförnäm! Dessutom spelar hon blyg och pryd och har sagt till Micke att hon haft max fem, sex partners – och han tror henne! Han skulle bara veta att hon glömt några nollor… alltså siffror.

Extremt svartsjuk

Häromveckan blev jag i alla fall bjuden på födelsedagsmingel i hennes lägenhet och naturligtvis var Micke där. Det bjöds på snittar och vin i alla kulörer. Jag försåg mig av allt det goda och främst av vinet i hopp om att det skulle dämpa min bitterhet och avundsjuka.
Min ambition var att jag skulle vara extra trevlig mot Micke. Jag tog det nog på lite väl stort allvar för jag kunde nog uppfattas som flirtig. Dock utan gensvar.
Stämningen var rätt stel så jag fick en snilleblixt. Jag kom på att Eleine varit ihop med grannen ovanför och att de hade träffats för hett sex många gånger. Han var dessutom väldigt rolig och Mickes raka motsats.
När Eleine precis hade träffat Micke var hon nervös att han skulle få kännedom om att Jesper var mer än en granne. Micke var nämligen extremt svartsjuk. Just detta gjorde min plan extra rolig. När Jesper öppnade dörren förklarade jag att Eleine fyllde år och att hon gärna ville att han skulle komma ner och fira med henne. Vi gick ner tillsammans.
Eleine såg skräckslagen ut när vi kom in. Jesper kramade glatt om henne. Det gick inte att undgå att det fortfarande fanns erotisk laddning mellan dem. Jag hetsade dem att dansa med varandra.

Låtsades oförstående

Jag slog mig ner bredvid Micke och tog rollen som medkännande kompis. Jag sa att det hedrade honom att han var så tolerant och accepterade att Eleine bjudit in sin före detta sexpartner.
Mickes ögon blev svarta och han frågade ut mig om Jesper. Jag berättade och låtsades vara oförstående om att Micke inte vetat om det. Han tände till och det började bli bråkigt så jag drog mig hemåt. Men innan jag stängde dörren såg jag hur Micke bryskt tog tag i Eleine och tog henne åt sidan. Han var arg och skrek åt henne.
Jag är inte särskilt stolt över att jag försökte sabotera mellan Micke och Eleine – att det var hennes födelsedag ger mig skuldkänslor. Men samtidigt kändes det bra ändå. Hennes lycka och perfekta liv har fått mig att tappa livsglädjen och känna mig värdelös. Jag försöker att inte vara avundsjuk men det kommer tillbaka hela tiden ändå. Avundsjukan äter upp mig. Är jag en dålig person som vill förstöra deras relation? Jag saknar min väninna.

Experten: Du blir inte lyckligare för att du förstör för andra

Frågan är om du saknar din väninna eller ert uteliv? Du verkar ha stått i hennes skugga. Acceptera avundsjukan och finn lycka och harmoni i ditt eget liv – utan henne.

Jag skulle inte påstå att du är en dålig person – men att medvetet försöka skapa bråk är inget snällt

Allas sex- och samlevnadsexpert Nina Ljungberg

Allas sex- och samlevnadsexpert Nina Ljungberg

agerande. Däremot är det fullt förståeligt att du känner som du gör. Att bli lämnad och utstött gör lika ont oavsett om det handlar om vänskap eller kärlek.
Det är naturligt att hamna i faser av sorg, bitterhet och hat och känna sig ensam. Att det också har upprepat sig gör det extra smärtsamt eftersom minnet av tidigare svek återvänder… vilket ökar risken att det rinner över. Men att hämnas gör ingen lycklig.
Din relation med din väninna låter komplicerad. Hon betyder mycket för dig och ni har haft roligt tillsammans. Frågan är om det är vänskapen eller livet med henne som du saknar mest?
När du beskriver er kontakt låter den ytlig, på hennes villkor och att du hamnar i hennes skugga. Det handlar enbart om uteliv, festande och ragga karlar. Du nämner inget om förtroliga samtal, tillit, respekt eller trygghet i att ha en vän som ställer upp i vått och torrt. Är er vänskap som du vill ha den? Ibland har man olika förväntningar och ibland kan även vänner växa ifrån varandra.

Acceptera avundsjukan

Trots att tillvaron känns nattsvart just nu kommer du att må bra igen. Men för att detta ska bli möjligt behöver du ägna dig åt lite självrannsakan och skapa mål för vad du vill få ut av livet. Att sabotera för andra leder inte till något gott. Det går aldrig att öka sin egen lycka genom att förpesta tillvaron för andra. Tvärtom ökar välmående – av att glädjas med andra. Du kommer att få en enklare tillvaro om du ändrar din inställning till det som sker och arbetar med din avundsjuka.
Känslor man kämpar för att trycka undan återvänder med förstorad kraft och kan leda till ältande, bitterhet, självanklagelser och skuldkänslor. För att få avundsjukan att släppa sitt grepp behöver du lära dig att acceptera det du känner men samtidigt hålla distans och se avundsjukan för vad det är; enbart en känsla. Kan du acceptera att avundsjukan är en del av dig kan du utforska din känsla med stor nyfikenhet.

Byt fokus

Genom att våga ta upp det obekväma till ytan och erkänna för dig själv behöver du inte kämpa så intensivt med att trycka undan det. På så sätt kommer avundsjukan att minska i intensitet.
Försök också att byta fokus. Koncentrera dig på ditt liv. Sök efter nöjdhet, lycka och harmonin inom dig själv. Träna dig på att må gott oavsett situation och ta vara på det som faktiskt är bra. Även en nudelsoppa kan vara njutbar. För oavsett om Eleines nyfunna glamourösa och oskuldsfulla stil sticker i dina ögon så påverkar det inte din livssituation varken till det bättre eller sämre. Jämför dig inte med andra – du ser bara glimtar av deras liv. Och även om du ser att människor visar upp falska fasader, välj dina strider och låt det vara deras problem. Det är inte ditt ansvar.
Följ i stället din egen vision om mål du vill nå.
Att låta känslorna leda till hämndaktion är inte okej oavsett hur dåligt man mår, och så ett varningens ord om alkoholens påverkan. Att tro att några glas vin skulle eliminera bitterhet låter naivt. Alkohol har nämligen en tendens att förstärka de känslor som redan finns. Känner man sig avundsjuk ökar risken att man säger något dumt eller gör något man kommer att ångra ju mer vin det rinner ner i strupen. Fast det vet du ju nu och även till nästa gång.

 


(5)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…