Annons
Annons


Jag blev allergisk mot kött efter ett fästingbett

Under många år fick Laila Johannesson svåra allergianfall utan att veta varför. I somras fick hon äntligen ett svar.


Ibland fick Laila allergiska anfall tre gånger på en vecka utan att förstå varför.

Lailas mystiska anfall fick till slut en förklaring

Av Stina Helmersson 
Foto: Ewa Stackelberg, Torkel Ekqvist Fotogruppen Sös

Läkarna kunde inte hitta felet. Inte förrän förra sommaren då Laila Johannesson, 48, fick diagnosen köttallergi på grund av ett fästingbett.
–  Jag mår mycket bättre nu när jag inte äter kött. Jag tycker ju om kött och hade nog inte själv valt att avstå, men det är skönt att slippa allergin.
Laila bor på Tjurkö i Blekinge skärgård och här finns det gott om fästingar. Hon har haft många fästingar på sig genom åren.
För åtta år sedan tog Laila över släktgården på ön utanför Karlskrona.
–  Min släkt har bott här på Tjurkö väldigt länge. Det har gått att få fram uppgifter ända tillbaka till anfadern Lars Trulsson, som levde här 1626–96, berättar Laila som alltså har djupa rötter på gården.
–  Det var min farfars farfar Johannes Petersson som byggde huset 1865. Min gård heter numera Johannesgården, döpt efter honom, och så heter ju jag Johannesson i efternamn.

Skyddande kläder

Här har hon får och getter, och tidigare när dottern bodde hemma hade de även hästar på gården. Det är en underbar idyll med gamla knotiga ekar, enbuskar och små hagar med björnbärssnår och slånbärsbuskar.
–  Men på våren och försommaren finns det massor med fästingar och jag brukar plocka två, tre stycken på mig själv varje kväll, trots att jag har rejäla skor och skyddande kläder. Jag är mycket ute och går och eftersom jag har djur behöver jag gå och kolla runt staket och hagar regelbundet och då är man förstås extra utsatt.
När Laila växte upp bodde familjen i närbelägna Lyckeby, men hon tillbringade alla lov här på gården.
–  En gång som liten fick jag ett fästingbett som inte ville läka. Det var på 70-talet och jag minns att mamma berättade hur orolig hon var. Såret varade och det bildades en grop i huden, men på den tiden uppmärksammade man inte fästingbett på samma sätt som i dag.

Spreds i kroppen

Som vuxen bodde Laila under 20 år utanför Kalmar och där fick hon också flera fästingbett.
–  Jag minns särskilt ett av betten väl eftersom det svullnade väldigt mycket, ungefär som en tennisboll om än inte riktigt lika hög.
Hon besökte då vårdcentralen och fick antibiotika. Och efter detta började hon märka att något var fel i kroppen. De allergiska reaktionerna började när hon var i 25-årsåldern. Hon fick nässelutslag och svår klåda. Det spred sig över hela kroppen och hon blev svullen.
–  Det började nästan alltid med klåda i öronen, i hörselgångarna, innan det snabbt spred sig.
Hon har även drabbats av blodtrycksfall och svimningar. Flera gånger sökte hon hjälp för att få klarhet i vad det var hon inte tålde. Men testerna som togs hjälpte henne inte.
–  Jag förstod att det berodde på något som jag hade ätit, men visste inte vilka livsmedel det var eller vad det var i maten som jag inte tålde. Jag trodde att det kanske kunde vara kryddor eller konserveringsmedel.
Det var väldigt svårt att förstå vad som utlöste allergin eftersom reaktionerna dessutom inte kom förrän flera timmar efter det att hon ätit.
–  Jag kunde äta middag på kvällen och sedan kom reaktionen först fem till sju timmar senare när jag låg i sängen och sov. Jag vaknade och mådde fruktansvärt dåligt. Ibland hade jag allergiska anfall tre gånger på en vecka. Det har alltså blivit många vaknätter med åren.
Men det var inte alltid som hon reagerade.
–  Ibland kunde det gå ett par veckor utan att något hände trots att jag åt samma typ av mat som när jag blev dålig. Dock märkte jag att jag var extra känslig för färdiglagad mat som hamburgare och köttbullar, säger Laila som har forskat själv, läst innehållsförteckningar, kontrollerat kryddblandningar och kontaktat olika livsmedelsproducenter.

Trött av medicinen

Trots att läkarna inte kunde ringa in vad det var som hon var allergisk mot fick hon olika typer av allergimediciner som hon åt i perioder.
–  Jag blev väldigt trött av medicinerna och det var kämpigt, minns hon.
I januari 2016 fick hon ett svårt akut anfall och kördes i ilfart till sjukhus. På akutmottagningen uppmanades hon att senare söka upp allergimottagningen. Det tog sin tid innan hon fick komma dit och under tiden började Laila förstå vad det kunde vara som triggade allergireaktionerna.
–  Det typiska var ju att reaktionerna startade drygt fem timmar efter kvällens middag och då åt jag ofta kött. Min dotter och en kompis till mig hade båda på var sitt håll hört talas om köttallergi och berättade det för mig i maj 2016, säger Laila som började leta på nätet för att ta reda på mer.
Hon slutade genast att äta kött från fyrbenta djur (däggdjur som nöt, gris och lamm).
–  Jag började äntligen att må bättre och fick plötsligt inga anfall längre.
Kort därefter blev hon kallad till allergimottagningen för tester. De tog där en massa prover och testade för alla upptänkliga former av matöverkänslighet. Hennes blodprov skickades även till Karolinska institutet i Stockholm för kontroll.
Det visade sig att hon hade extremt höga värden när det gällde ämnet alpha-gal, en kolhydrat som finns hos alla däggdjur utom hos apa och människa. Den finns även i fästingens mag-  och tarmkanal. Om alpha-gal överförs från fästing till människa kan det utvecklas allergiantikroppar mot alpha-gal som då kan orsaka en allergi mot kött från däggdjur. Forskning har kunnat visa på ett samband mellan fästingbett och köttallergi.

Lagar vegetariskt

Laila fick så diagnosen köttallergi.
–  Krafterna har återvänt och jag är inte alls lika trött längre. Jag kan äta fågel och fisk och har lärt mig laga mycket vegetariskt.
Men visst har det varit en omställning för Laila att inte längre äta kött.
–  I somras när vi skulle grilla kändes det lite konstigt, men min dotter är vegetarian sedan flera år och hon ger mig massor av bra mattips.
Köttallergi har tidigare inte varit så känt och fortfarande är det många, även inom sjukvården, som inte vet att det förekommer. Därför vill Laila berätta om detta så att inte fler ska gå runt och lida under lång tid utan att få rätt diagnos. Hon berättar också att det numera finns en Facebookgrupp för köttallergiker som hon har gått med i.

Annons

 

Många vet inte att de är drabbade

Det pågår forskning runt om i världen när det gäller olika fästingburna sjukdomar och även kring  köttallergi.  
Läkaren Maria Starkhammar vid Södersjukhuset i Stockholm arbetar på allergikliniken och forskar även på bland annat köttallergi.

Maria Starkhammar, 
läkare vid Södersjukhuset i Stockholm.

– Vi vet att fästingbett kan leda till utveckling av kött-
allergi. Det beror på att kolhydraten alpha-gal finns i 
fästingens mag-tarmkanal. När vi får fästingbett exponeras vi för alpha-gal via huden. Om kroppen börjar bilda allergiantikroppar mot alpha-gal kan vi utveckla köttallergi. Kött från fyrbenta djur innehåller nämligen alpha-gal.
Alpha-gal finns naturligt hos alla däggdjur utom människa och apa.
År 2007 rapporterade en 
läkare från Australien att hon observerat ett samband mellan fästingbett och köttallergi.
Två år senare publicerade amerikanska forskare en artikel om köttallergi i en känd amerikansk allergitidskrift. De beskrev att köttallergikerna har allergiantikroppar mot aplha-gal och att reaktionerna kommer flera timmar efter köttintag.

Mörkertal

År 2013 visade professor Marianne van Hage och hennes medarbetare vid Karolinska institutet att aplha-gal finns i fästingens mag-tarmkanal. Och därmed kunde man fastställa att det finns ett samband mellan fästingbett och köttallergi.
– Vi vet inte hur många som är drabbade. Jag tror att det finns ett mörkertal, det vill säga personer som har allergin men inte känner till det, säger Maria Starkhammar.
De flesta som drabbas av köttallergi har haft många fästingbett. Det är av många skäl bra att försöka undvika fästingbett.
–  Men vi vet inte varför 
vissa personer utvecklar köttallergi och andra inte. Majoriteten av dem som får fästingbett utvecklar inte al-lergin. Det är viktigt att säga. Det är bara de med typiska symtom som ska utredas. Att ta blodprovet är inte svårt men ibland kan det vara svårt att tolka resultatet. Alla med allergiantikroppar mot alpha-gal har inte köttallergi, avslutar Maria Starkhammar.

 

LÄS OCKSÅ


(21)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…