Annons
Annons


Jag måste upp NU!


Jag slår upp ögonen. Inom mig är en konstig känsla av obehag. En sådan där känsla som jag alltid har när jag har drömt någonting riktigt otäckt. Jag kommer inte ihåg att jag drömt, men någonting har väckt mig och gjort mig orolig. Vad?

Annons

Det är mörkt runt mig men genom persiennerna strilar ett svagt morgonljus. Jag rullar över på sidan och tittar på min väckarklocka. Nej! Klockan är 08.40, om tio minuter börjar min lektion. Jag måste upp nu, och jag menar verkligen nu. Inget snoozande på klockan. Om fem minuter måste jag cykla.

Jag snubblar ut i hallen och in i badrummet. Hinner inte vänta på att varmvattnet ska orka upp till sjätte våningen. Stoppar in huvudet under duschen. In, ut, färdig. Fyra minuter kvar. Jag hoppar runt i hallen, försöker få på mig kläder samtidigt som jag borstar tänderna. F-n, tandkrämsfläckar på hela tröjan. Ny tröja. Tre minuter kvar. Byxorna, var är de? Rycker upp garderobsdörrarna, var de inte här i går? Två minuter kvar. Där, på skrivbordsstolen är de.

Fastnar med foten i ena byxbenet och trillar. Slår i knäna hårt. Biter ihop innan jag exploderar och skriker fula ord. Jag måste cykla nu. Var är cykelnyckeln? Ahhhha, vilken jacka hade jag i går? Nyckeln måste vara i den. Den röda jackan? Nej. Panik. Svarta jackan? Ja där fanns den. Lägenhetsnyckeln? I nyckelskåpet, hurra!

Dörren smäller igen bakom mig. Attans, glömde vantar. Det får gå ändå. Slösar dyrbara sekunder på att vänta på hissen innan jag kastar mig nerför trapporna. Fumlar med cykelnyckeln och tappar den ner mellan cyklarna.

Typiskt. Böjer mig ner och får smuts på jackan. Står upp och cyklar hela vägen. Benen blir helt stumma. Två minuter kvar tills lektionen börjar. Jag måste lägga på ett kol. Jag rusar över skolgården. Svär över astman. Det känns som om jag ska lägga mig ner och dö vilken sekund som helst. Rycker i dörrhandtaget. Vad f-n jag kommer inte in! Släpp in mig nu!

AAAAAAhhhh. Vänder på huvudet. Jag är ensam på skolgården. Inte en levande själ… jag sjunker ihop. Å nej, det är lördag i dag.

 (Krönikan är tidigare publicerad i Allas nr 26, 2013)

Vill du också bli gästskribent i Allas? I så fall kan du skicka in en krönika till emailadressen: [email protected] och skriv ”Gästkrönikör” i ämnesfältet. Krönikorna får vara mellan 2.000 och 2.200 tecken (inkl mellanslag). Vi förbehåller oss rätten att välja ut vilka krönikor vi använder, och tar i så fall kontakt med berörda skribenter för en diskussion kring arvode.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…