Annons
Annons


”Jag vevar inte bara ihop ogräs i TV”


Den 18 juli hör vi Tareq Taylor i radio P1 där han berättar om sitt förflutna och varför det idag är lätt att välja lyckan.

Tareq Taylor älskar årstiderna och hur de påverkar och utmanar honom i hans sätt att laga mat. Att han ofta är glad och har lätt för skratt har även det sin historia. Något han kommer att dela med sig av som sommarvärd.

Annons

Vi är vana att se den sprudlande tv-kocken Tareq rycka upp märkliga rötter och ogräs och förvanda det till fantastiska anrättningar. Han ger oss inspiration i köket och påminner oss om att inte slänga maten som blir över. Men även hos den lyckligaste döljer sig ofta en historia och även så är fallet med Tareq Taylor. Han är en av de noggrant utvalda som ska stå som sommarvärd i radions P1. Vi får höra honom berätta den 18 juli.

Vad kommer vi att få reda på om dig som gör att vi vaknar till i hängmattan?

—  Ja du, framförallt så kommer jag att vara rätt personlig och privat och berätta om en traumatisk bilolycka som jag och min fru var med om då vi var nygifta för arton år sedan. Det har ställt till en massa för oss. Så är det nog för alla människor som ställs inför svårigheter som man är tvungen att hantera. Man är ju aldrig förberedd och jag tror att de flesta, i alla fall jag, har en tanke om hur man kommer att hantera och reagera vid en viss typ av situation. Men det blir aldrig som man har tänkt sig.

—  Jag tror helt enkelt att de som lyssnar till programmet kommer att få veta mer om bakgrunden till den där smilande kocken som vevar ihop ogräs i TV. Det finns en person bakom leendet, någon som också har varit med om livets baksidor. Det kanske är därför jag har nära till skrattet. Just för att jag vet vad det är värt att leva i nuet.

Kommer du att berätta för oss hur det gick till när du råkade arbeta på strippklubb?

—  Ja, det stämmer. Sommaren 1995, samma år som jag och min fru, Kristina gifte oss befann vi oss i Fremantle, Australien. Kockyrket är ju ett sådant jobb som man kan ta med sig överallt i hela världen. Ibland så hamnar man på ställen som man aldrig hade tänkt sig att man skulle hamna på överhuvudtaget. Jag hade ingen aning om att det var en strippklubb som jag hade börjat på. En hemlig strippklubb. Det var sjukt alltihopa.

— Detta var på västkusten och det var förbjudet med strippklubb i Västra Australien, på den tiden i alla fall. Så det här var en sådan här grej som man absolut inte annonserade. De som var inbjudna var ju väl medvetna om att på tisdagar och torsdagar på lunchen – ja då var det strippklubb. Våra vänner som var bosatta i Fremantle gratulerade mig till mitt nya jobb, de hade ju ingen aning om vad som egentligen försiggick där.

Så fort det blir sommar i Sverige verkar motivationen till matlagning vakna till liv. Är det alltid status quo för en mästerkock eller händer det även något med inspirationen för dig så fort solen skiner?

— Ja, det är klart, det är ju samma sak för alla herregud! Så fort solen kommer så vaknar allting till liv. Solen är extremt viktig. När naturen börjar leva börjar vi människor också att leva. I början av våren är det ganska frustrerande som kock, när man ser allt det gröna börjar växa. Då tänker man ”Oh, nu måste jag plocka de späda grejerna” men det tar ju tid innan dem kommer.

— Men man behöver årstiderna. Är man van vid årstiderna och jobbar efter dem så är det ju skitkul. Det blir variation på ett tydligt sätt. Min bror har bott på Barbados i många år och där är det alltid varmt. De har samma frukter, samma fiskar året runt, det händer ingenting. Då blir det inte så att naturen ger och tar så att du är tvungen att tänka till utan det är lätt att fastna i samma mönster. Det gör det aldrig här i Sverige, här är det alltid något nytt som sker. Sommaren är viktig! Precis som hösten, vintern och våren…

Vad är typisk sommarmat för dig?

— Jag är väl som alla andra där, jag gillar att ta fram grillen och laga mat utomhus. Sommarmat för mig är sådant som man kan sylta och safta, som rabarber och fläder. Jag älskar att kunna gå i vägrenen och plocka löktrav och nässlor. Att gå på stranden och plocka marviol. Sommar för mig är alla dofter som dyker upp – som när rosorna blommar. Då plockar jag dem och gör rosenvatten och rosenbladsgelé.

— Jag tycker om att fiska insjöfisk när det blir varmare ute. Jag är en lat fiskare, jag sitter inte och pilkar på vintern. När det är varmt och gott kan jag tänka mig ett metspö och fånga Abborre med, haha.

Att vi svenskar tycker om att grilla är ingen hemlighet men hur kommer det sig att vi helt plötsligt avancerar från förkolnade Denniskorvar till Beer Can Chicken och diverse egengjorda marinader?

— Som jag sa innan, vi i Sverige gillar förändringar, vi lever i ett land och i ett klimat som aldrig står still. Vi älskar influenser, och att få se och uppleva nya saker. Att Beer Can Chicken har blivit en modefluga nu – det är nog bara början. Snart har vi säkert hittat någon ballong som ska in i grillen. Men det är kul, tycker jag. Jag tror att vi vill ha det lite mer Rock’n roll. Inga filébitar längre utan ju grövre desto bättre. Det ska kännas liksom.

— De seriösa grillmästarna går inte och köper kycklingfiléer och slänger på grillen. I så fall köper de en hel kyckling och trär över ölburken och lägger på grillen för att det ska hända någonting.

— Grillen är vår chans att komma tillbaka till grottmänniskan, att få laga mat över öppen eld. Generellt sett är det svårt att få en kille att stå vid spisen i flera timmar MEN vid grillen, där får man sparka bort honom! Där kan vi stå hur länge som helst.

Ge ett tips till oss amatörer, vad är viktigast att tänka på vid grillning?

— Om man ska lyckas med grillning ska man akta sig för att grilla för tidigt. Glöden måste ha fått komma igång ordentligt. Personligen är jag allergisk mot smaken av tändvätska. Jag har börjat med tändrör där jag eldar på kolen innan.

— Grillning ska helst ta tid och om man har chansen att låta det ta lite extratid så finns det inget som är så gott som att slänga ner några björkpinnar bland kolen och låta det brinna ut. Den där röken är magiskt god när den får landa i maten.

— Grillen ger så mycket smak åt maten så det känns onödigt att grilla med något som innehåller Hickory i marinaden. Det blir rök på rök, det förstör bara råvaran tycker jag. Då är det bättre att köpa Hickory flis och slänga i grillen så får man riktig Hickoryrök istället för ett extrakt som bara förstör köttet.

Du är en miljömedveten kock, hur gör vi för att hålla oss till ett ekologiskt tänk även vid spontana sommarmiddagar?

— Det bästa tipset jag kan ge, som jag sagt så många gånger förr, är att sluta slänga mat. Det som blir över efter grill eller matlagning överhuvudtaget blir till fantastiska rätter dagen därpå. Försök att undvika alltför mycket nötkött till grillmiddagarna. Man får inte glömma att det även finns lamm, gris, goda korvar, gärna vilt och fisk. Hur fint och gott som helst.

— Det finns oerhört många pekpinnar om hur man ska förhålla sig till ett bra miljötänk och många av dem är bra. Men jag tror att den största tabben vi gör är att vi kastar fullt ätbar mat. Sverige är bäst i världen på att slänga mat, det är ingenting man vill vara bäst på.

Finns det någon maträtt som du prompt skulle tacka nej till även om du blev bjuden och i så fall vad?

— Jag skulle aldrig tacka nej till mat som jag blir bjuden på. Någonsin. Det har jag aldrig gjort. Men fridlysta djur skulle jag aldrig vilja äta. Den situationen skulle i och för sig nog aldrig uppstå i Sverige. Annars äter jag allt!

Och slutligen, vad är ditt allra bästa sommarminne?

— Oj, ja, ett av dem bästa är nog den där sommaren mellan åttan och nian i skolan. Då när jag var fjorton år gammal, jag kommer även att prata om det här i mitt sommarprat. Jag träffade min första kärlek utan att vi någonsin blev tillsammans. Jag och min bror surfade på Ribban i Malmö. Saker och ting höll på att förändras i mitt liv.

— Det var en magisk sommar – det kändes som att allt kunde hända. Jag var så närvarande hela tiden. Det kvittade vad jag än gjorde så gjorde jag det fullt ut, på riktigt. Vi cyklade ute i regnet, jag och min bror. Vi pallade jordgubbar på fält och när vi blev påkomna stoppade vi dem i fickorna och satte oss på cyklarna och cyklade som satan därifrån. För att sedan upptäcka stora, röda fläckar på byxorna. Den sommaren var fullständigt magisk helt enkelt.

 

AV LIV BINKOWSKI

 

 


(260)
(0)Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…