Annons
Annons


Jakten på Sveriges godaste kranvatten


Gunilla-hultgren-karell

Gunilla Hultgren Karell och Jan Holmström.

Dryckesproffsen Gunilla Hultgren Karell och Jan Holmström är juryduon som ska prova sig fram till Sveriges godaste kranvatten. Tillsammans med smaksäkra sommelierer från hela landet kommer de under ledning av juryns ordförande kemisten Solveig Sommarström bedöma vårt kranvatten från norr till söder.

Annons

Fräschör och renhet är vad juryn letar efter i jakten på Sveriges godaste kranvatten. Är vattnet hårt eller mjukt? Luktar det något? Finns ursprungsdoft och smak av exempelvis blöta stenar och myr? Kranvattnet får inte vara för neutralt – då blir det tråkigt – utan ska ha karaktär och balans.

Att man vill dricka mycket och med stora klunkar är avgörande för ett gott kranvatten. Det menar Gunilla Hultgren Karell och Jan Holmström som till vardags bedömer vin men som nu tar sig an uppgiften att hitta Sveriges godaste kranvatten. Det görs under ledning av juryns ordförande Solveig Sommarström (kemist som också läst limnologi, läran om sötvatten) och tillsammans med erfarna sommelierer över landet som gästspelar på de tio regionfinalerna.

– Vi har ett väldigt gott kranvatten i Sverige som också håller mycket hög kvalitet. För varje år blir smakskillnaderna mellan kommunernas vatten allt mer subtil och utmaningen att hitta ett vinnarvatten blir större, säger Jan Holmström, jurymedlem som har suttit med i juryn alla fyra gånger som Kranvattentävlingen har arrangerats.

Om Kranvattentävlingen
Kranvattentävlingen arrangeras av branschorganisationen Svenskt Vatten. Samtliga kommuner har bjudits att delta. Tio regionfinaler genomförs 15 september – 1 oktober över hela landet, Sveriges godaste kranvatten koras på finalen i Stockholm under oktober 2015.

Svenskt Vattens vision är att Sverige ska ha friskt dricksvatten, rena sjöar och hav och tillgång till långsiktigt hållbara vattentjänster. Vi företräder de kommunala vattentjänstföretagen i Sverige. Medlemmarna i Svenskt Vatten levererar dricksvatten och tar emot avloppsvatten från 8 miljoner anslutna kunder. De är därmed Sveriges viktigaste livsmedelsproducenter och miljövårdsföretag.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…