Annons
Annons


Jenny om sjuke sonen: ”Läkarna sa att han inte skulle överleva”

Jenny och hennes make hade verkligen kämpat för att bli gravida. Men när de till sist fick ett plus på stickan vändes världen upp och ner – på nytt. Den ena av de tvillingarna som Jenny bar hade en allvarlig missbildning och skulle sannolikt inte överleva.


I veckans avsnitt av ”Sofias Änglar” kliver Sofia Wistam, Mattias Särnholm och Johnnie Krigström rakt in i byggdammet. Den numera ensamstående mamman Jenny har inte bara två barn att ta hand om – varav den ena är svårt sjuk – huset de bor i har även blivit svårt vattenskadat efter en läcka.

Annons
Bild: Kanal 5

Bild: Kanal 5

På bara några år har Jennys liv tagit flera drastiska vändningar.

Tillsammans med sin före detta man försökte Jenny i flera år att bli förälder. IVF-behandling efter IVF-behandling hade misslyckades, men till sist blev de gravida.

Gilla Allas.se på Facebook

Läs också: Kattis dog i lågorna – sprang rakt in i elden

Men lyckan byttes snart mot något annat. På ett ultraljud i mitten av graviditeten stod det klart att den ene pojken, Valentin, led av en svår missbildning.

– Allt var på fel ställe. Hjärtat låg förskjutet långt till höger, magsäcken låg uppe i bröstkorgen, tarmar, lever, njure låg fel. Jag vet att de sa på sjukhuset att många kanske väljer att göra abort eftersom det är så allvarligt och man inte vet om barnet överlever, säger Jenny i programmet.

Läs också: Födelsemärket på Karolinas hand var cancer

Relationen gick i kras

När pojkarna förlöstes, genom ett planerat kejsarsnitt, fick Valentin hjärtstopp. Läkarna lyckades få igång honom igen, men ingen visste hur länge hjärtat skulle orka.

– Då konstaterade läkarna att han inte skulle överleva. Jag veta att de sa till mig att jag var tvungen att prioritera min tid för att vara med honom, säger Jenny i ”Sofias Änglar”.

Bild: Kanal 5

Bild: Kanal 5

Men mot alla odds överlevde Valentin. Under hans första levnadsår blev det dock flera akuttransporter till sjukhus och operationer, men han klarade sig.

Mitt i kaoset som uppstod kraschade relationen med barnens pappa och paret separerade.

Läs också: Cornelias huvudvärk var hjärninflammation

Hämtar vatten från källaren

Två år senare har Jenny ensam vårdnad om tvillingarna. Valentin har fortfarande stora problem med sitt hjärta och sina lungor. Han är helt beroende av syrgas, behöver sondmatning och ständig tillsyn. Framtiden är också fortsatt oviss.

I samma veva som barnens föräldrar separerar drabbas den lilla familjens hus i Enköping av en omfattande vattenskada. Både kök och badrum totalförstörs.

På markplanet saknas helt rinnande vatten och all matlagning sker med vattenkokare och mikro. För att överhuvudtaget få vatten måste Jenny springa ner i källaren med hinkar.

Läs också: Yvonnes ex tände eld på henne och sonen

Bild: Kanal 5

Bild: Kanal 5

Eftersom Valentin är extremt infektionskänslig måste allt ändå fungera prickfritt.

– Det är jätteviktigt för Valentin med god hygien. Vi tummar inte på det. Vi måste hålla god hygien, men det är ju oerhört mycket jobbigare när man måste springa 17 gånger om dagen. För skulle han få en infektion rakt in i blodomloppet skulle det vara katastrof, säger Jenny

”Herregud, hur blev det så här?”

Situationen håller på att bli helt ohållbar.

Efter ett halvår med provisoriska lösningar vet Jenny inte hur hon ska lyckas få till en renovering av huset. Pengarna är slut, orken är slut och när Sofia, Johnnie och Mattias dyker upp vet Jenny inte hur hon ska hantera vattenskadan.

– Ibland kan jag tänka: ”Herregud, hur blev det så här?” Sedan får man den här tanken: ”När ska livet bli normalt?” Sedan kryper det på en att det kanske aldrig blir det, säger Jenny i programmet.

”Sofias Änglar” sänds måndag den 6 mars klockan 20 i Kanal5.

Bild: Kanal 5

Bild: Kanal 5

Text: Helena Sjögren


(199)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…