Annons


Jill Johnson är tillbaka efter skilsmässan: I sorgen föddes en ny skaparkraft!

Jill Johnsson är dubbelt aktuell just nu. "Jills veranda" är tillbaka och dessutom förverkligar hon en gammal dröm: en stor show i pampig Las Vegas-stil!


Jill var i Las Vegas för att hämta inspiration till sin nya show.

Jill Johnson gifte sig med Håkan Werner 1999 och de har två barn tillsammans – 
Havanna, 13, och Bonnie, 7 år.
Men i början av förra året bestämde sig paret för att separera – och det blev förstås en väldigt känslosam och jobbig tid att ta sig igenom.
– Det är en stor sorg att skiljas och efter alla våra år tillsammans tar det tid innan man bottnar, sa Jill efter avslöjandet.

Som en terapi

Men ur all sorg efter uppbrottet flödade även en massa kreativitet – och Jill skrev ett helt nytt album tillsammans med Liz Rose på fyra dagar: ”For you I’ll wait” som släpptes förra hösten.
– Det låter säkert helt galet att man kan skriva så mycket musik på så pass kort tid. Liz hade bara de fyra dagarna att jobba tillsammans med mig i sin kalender och vi skrev dygnet runt. Det var omtumlande på alla sätt – känslosamt, men också fantastiskt. Att skriva av sig efter allt som hänt fungerade som terapi för mig, säger Jill.
Texterna blev mer personliga än någonsin förut – men det är inget hon ångrar.
– Det ska skava, vara skört och kännas. Det är något som blev ännu tydligare för mig efter mitt samarbete med musikern Gabriel Kelley. Mötet med honom 2015 i ”Jills veranda” i Nashville berörde mig djupt. Jag kände att vi fick en omedelbar kontakt på ett själsligt plan. Han har den effekten på människor. Han tog mig till ett mörkare, djupare sound – men med mer hjärta, berättar Jill.
Låten ”Gotta love me more” från senaste albumet handlar om en sorts överlevnad. Känslan av att inte ha något val – om smärtan i att lämna någon man älskar med insikten om att man måste sätta sig själv först och älska sig själv mer.
– Man behöver mycket tid att reflektera över saker efter en sådan här stor kris i livet. Det är nog den första riktiga sorgen jag upplevt som vuxen och vet vad det är man känner, säger Jill.

Kollo för vuxna

Efter det självutlämnande albumet har Jill inlett ett nytt kapitel i livet, där hon dels skaffat en lägenhet i Borås, dels även köpt ett hus i sin gamla hemstad Ängelholm.
– Jag ser Ängelholm som mitt andra hem i dag, men bor kvar i Borås eftersom mina barn och deras pappa finns där, berättar hon.
Mitt i allt som hände förra året medverkade Jill även i programserien ”Så mycket bättre” på TV4.
– Jag berättade inte om skilsmässan för någon av de andra deltagarna när vi spelade in programmet. Men givetvis var det jobbigt när jag tolkade Tommy Nilssons ”Öppna din dörr” ur ett gift pars perspektiv, ett par vars kärlek tagit slut. Då visste de inte att det var min relation det handlade om, säger Jill.
Många känslor bubblade inombords under de tio dagarna tillsammans med de andra artisterna – men mest positiva sådana.
– ”Så mycket bättre” är bland det roligaste jag någonsin har gjort, berättar Jill. Att få filtrera sin musik genom andra var underbart kul och det var ju som ett kollo för vuxna. Jag tyckte att det var fantastiskt att få höra de andra artisternas tolkningar av mina låtar, men nästan ännu roligare att se de andras reaktioner på mina tolkningar.
Även om resan efter skilsmässan med allt vad den inneburit fortfarande pågår mår Jill på flera sätt bättre i dag – och längtar efter hösten då en dröm går i uppfyllelse.
Då väntar nämligen hennes storskaliga show ”That’s life” i bästa Las Vegas-stil på The Theatre, Gothia Towers, i Göteborg.

Sökte inspiration

Den fartfyllda föreställningen tar publiken genom den amerikanska låtskatten – från Frank Sinatra till Beyoncé, från 1950-talet till i dag –
genom olika musikgenrer,
tillsammans med hennes 21-
mannasensemble.
– Jag har länge haft en personlig dröm att samla ihop ett större favoritband och nu är den dagen här. Det blir bland annat 13 man i blåssektionen och en stor rytmsektion som hjälper mig med tryck och energi. Föreställningen blir en ny epok i min karriär, framhåller Jill.
Hon fortsätter, med ett stort leende på läpparna:
– Det är 30 meters takhöjd, en 35 meter bred scen och tre rörliga podier som tar oss runt. Sedan kommer vi att överraska med oväntade birollsinnehavare som färgstarka aktörer, luftakrobater och atleter. Det blir otroligt häftigt i äkta Vegas-anda.
Musik av egna favoriter som Frank Sinatra, Sammy Davis Jr och Elvis är givet – men även modernare tongångar som Beyoncé.
– Som uppladdning var jag och produktionsteamet i Las Vegas för att titta på flera olika shower. Bland annat såg vi på Jennifer Lopez och jag blev grymt imponerad över hennes proffsighet och över hur mycket man kan göra. Det är ingen artist som jag lyssnat på så särskilt mycket tidigare, men den konserten var helt fantastiskt bra.
Jill fortsätter:
– Av Jennifer och många andra stora amerikanska världsartister finns mycket att studera och lära. Som hur man tar en applåd. Som svensk är det nästan så att man skäms över applåder och försöker ofta snabbt att tona ner dem. Man blir liksom lite obekväm och vill hellre vara någon annanstans. Men Jennifer stod kvar länge och liksom sög i sig allt och såg ut att njuta.

Humor och allvar

Samtidigt sänds tredje säsongen av succén ”Jills veranda” – som vanligt inspelad i Nashville – på SVT.
Programmet vann tv-priset Kristallen 2014 i kategorierna Årets program och Årets realityprogram. Jill Johnson utsågs även till segrare i kategorin Årets kvinnliga programledare.
– Serien är alltid lika rolig att spela in och jag har fått så mycket kärlek från tittarna de senaste åren. Förklaringen till att den är så omtyckt tror jag är en kombination av att det inte finns något liknande program i tv-tablån i Sverige, att det är duktiga och intressanta gäster och att vi speglar viktiga ämnen i samhället. En blandning mellan humor och allvar, där vi väver in olika personers öden.
”Jills veranda” kom till efter en egen idé – men från början hade hon tänkt att programmen skulle spelas in på en amerikanskt inredd veranda i Skåne. Innehållet har sedan utvecklats av Agnes-Lo Åkerlind till något mycket mer matnyttigt och innehållsrikt.
Jill hade aldrig vågat drömma om att det skulle bli inspelningar i Nashville – den amerikanska staden i Södern som hon besökt över 30 gånger sedan hon var 28 år 2001.
– Inte konstigt att jag älskar staden eftersom den flödar av musik – framför allt country – överallt. Varje gång åker jag dit för att skriva och får enormt mycket inspiration. Där kan jag ha ett helt annat fokus utan att störas av något. Dessutom finns både min producent och låtskrivarvän i Nashville. Bra för mig som saknar poetisk ådra i textförfattandet.

Trivs på landet

Trots sin ålder, Jill fyllde 44 år i maj, har hon varit artist i över 30 år. Hon började som 12-årig sångerska i countrygruppen Tomboola och slog sedan igenom på allvar i Melodifestivalen 1998 – när hon vann med låten ”Kärleken är”.
Fem år senare deltog hon igen i samma tävling och blev då fyra med den kommande jättehiten ”Crazy in love”.
Men till skillnad från många andra stora artister har Jill valt att inte flytta till huvudstaden, utan håller sig kring Boråstrakten och nu även Ängelholm.
– Jag är i grund och botten en småstadstjej. Stockholm förknippar jag mycket med jobb, och jag har bott där i perioder. Men jag trivs bäst på landet med familjelivet när jag inte står på scenen eller spelar in tv-program, säger Jill.

Fakta Jill Johnson

Namn: Jill Johnson.
Född: 24 maj 1973 i 
Ängelholm.
Familj: Döttrarna 
Havanna, 13, och 
Bonnie, 7.
Bor: Lägenhet i Borås, hus i Ängelholm.
Favoriträtt: Tortillasoppa med bland annat kyckling, avokado och anchopeppar.
Dricker helst: Vatten eller rött vin.
Aktuell med: Programmet ”Jills veranda”, inspelat i Nashville (USA) på SVT och premiär 15 november, samt den egna showen ”That’s life” på The 
Theatre, Gothia Towers, i Göteborg från 8 november till 16 december.

Annons

Av Joakim Löwing
Foto: Kristofer Sandberg

ANNONS

Fynda vacker inredning direkt från oss

Låga priser – snabba leveranser – fri retur


Kronljus LED 2-pack
Ett set om två snygga LED kronljus i äkta vax. Ljusen är mycket verklighetstrogna och ger ifrån sig ett varmt härligt sken från en låga i ständig rörelse. Lågan drivs av en magnet och upplevs som äkta stearinljus. Dessa ljus har flera fördelar; de tar inte slut, du riskerar inga bränder och du kan ha dem tända över natten och när du inte är hemma. Eftersom ljusen är i vax bör de ej stå i direkt solljus. TIPS! Perfekt att ha i ljuskronan då de ej sotar ner och du kan tända och släcka dem med tillhörande fjärrkontroll.

Gå till shoppen

Mässingslampett
Underbar mässingslampett i en vacker modell. Ljuvlig att hänga på väggen och ger ett fantastiskt sken och mysig känsla till ditt hem – perfekt för vinterns mörka kvällar. Lampetten är gjord i solid hamrad mässing och kommer från det svenska märket Miccis House.

Gå till shoppen

Iittala Vas
Vas från Iittala. Vacker vas i klarglas designad av Alvar Aalto 1936. Dess vackra, organiska form uppskattas lika mycket nu som då och har blivit en modern klassiker.

Gå till shoppen

Skärbräda gammelgäddan
Gammelgäddan skärbräda är storsäljaren i designern Matilda Svenssons kollektion "Gäddhäng" som kom ut våren 2017. Inspiration samlar hon främst från naturen, och motivet är målat i akvarell, en teknik som har blivit lite av hennes signaturteknik. Den mäter 40x17 cm och är tillverkad i Sverige av certifierad MDF. Melaminytan på toppen är tillverkad i Spanien. Förutom att användas som skärbräda passar den även fint som serveringsfat för t.ex. ostar och charkuterier.

Gå till shoppen

Läs också: Nya gäster på Jills veranda: ”Känns starkare än någonsin”


(59)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…