Annons
Annons


Johan Glans: Dörren gick i baklås och jag stod på hotellet i kalsongerna

Johan Glans tycker 
att det roligaste med 
att vara komiker är att man aldrig blir fullärd. 
Och att publiken skrattar när den själv 
vill – ibland helt oväntat. Hans konstigaste ståupp-
jobb var på Ikeas lager.


Johan Glans är inte rädd för att göra bort sig
– Min drömroll 
är Bondskurken Blofeld

AV SUSANNE STAMMING
FOTO: STEFAN NILSSON, PRESSBILD

Det är lätt att missta den ungdomliga looken och det blonda håret för någon som bara snubblat in på scenen av en slump. Men bakom Johan Glans enorma framgångar finns det en oerhörd talang, mycket hårt arbete och en naturlig tävlingsinstinkt.
Johan själv ser sig inte som modig, men efter att ha tänkt efter medger han att mycket av det han gjort varit ett vågspel. Han söker ständigt nya utmaningar, trots att han mycket väl kunnat trampa vidare på kända stigar.
– Det är något med känslan av att vara i lugnet före stormen och att hela tiden toppa sig själv. Göra något lite större, säger Johan som är ute på turnén ”World tour of the world”.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Han har valt ett yrke där varje framgång och misslyckande sker inför publik. Det krävs en speciell passion för att stå på scen i över tjugo år och ta stegen ut i det okända.
– Jag gillar att det finns flera delar i att vara komiker. Det är svårt att tröttna, säger han.

Tränade på grannar

Johan syns kanske mest när han står på scen och möter publiken, men jobbet innebär också att sitta ensam och skriva material, vara på mycket intensiva inspelningar av tv-serier samt hitta sin plats 
i stora ensembler i musikaler och andra uppsättningar. Det kräver en konstant rörelse framåt och som sagt en betydande tävlingsinstinkt.

– Det är stora skillnader på hur mina dagar kan se ut, men jag föredrar inte direkt någon bit framför den andra. När jag skrivit under en period blir jag sugen på att åka på turné.

Allt började i skånska Eslöv där han under uppväxten gjorde trädgården hemma till en plats för cirkus där han själv var clown. Föräldrar och grannar var uppmuntrande publik och lillebror värvad som en något motvillig sidekick.
Vinnarinstinkten visade sig också finnas i generna. Som tonåring blev han skånsk mästare i friidrott, 80 meter sprint, och så tävlade han i tv-programmet ”Kvitt eller Dubbelt” i ämnet James Bond.

Läs också: Se Johan Glans prata om påsken

Stöttat varandra

Viljan att stå på scen gjorde också att Johan trivdes på Lunds universitet där han engagerade sig i mycket mer än studierna.
– Det var en bra skola, på många sätt, men någon examen blev det inte, skrattar han.

Vad kunde sedan vara mer passande än att ställa upp i 
en ståupp-tävling?
– Det var i Malmö 1994. Jag och David Batra kom på delad första plats, sedan åkte vi båda till Stockholm för att tävla vidare, berättar Johan.
Kanske största vinsten var vänskapen. De har varit varandras stöttepelare på vägen in i nöjesbranschen och jobbat ihop med allt från ”Kvarteret Skatan” till ”Jättebästisar”, en tv-serie som kom 2014.
– Och under tiden hade vi fantastiskt roligt. Jag var kanske inte alltid speciellt bra i början, för det krävs träning och det fick vi båda de där första åren, säger Johan.
Han har gjort det mesta, som att stå i ett hörn på en pizzeria och ha en show för fyra personer i en soffa.

Showade på Ikea

– Ett av mina konstigaste uppdrag var på självplockslagret på Ikea i Älmhult. Jag trodde jag skulle göra något för personalen, men jag fick stå mitt bland kunder som kom och gick för att hämta sina paket. En mycket märklig upplevelse.

Ännu i dag blir han överraskad av publiken. Det går inte alltid som han tänkt.
– Jag brukar testa materialet på småklubbar och ibland börjar folk skratta i någon passage där man minst anar det, medan annat kan falla platt. Man blir aldrig fullärd, intygar Johan.
Han har i princip sett alla delar av Sverige, många småorter och mängder av hotell. För det mesta rullar det på, men han har någon gång fått bjuda på sig själv lite mer än vad som var tanken.
– Det var i Falkenberg sent en kväll. Jag trodde jag hörde mina kompisar komma i korridoren och gick ut i bara kalsongerna. Naturligtvis gick dörren i baklås och jag var tvungen att smyga nerför trapporna i hotellet för att få hjälp att komma in. Jag var go och glad, men tillräckligt klar för att förstå att ta hissen inte var något bra alternativ, skrattar han.

Johans popularitet har gjort att han synts i fler sammanhang nu än under många år.
– Jag har haft turen att få göra mycket. Men det kanske inte alla tänker på är att en del av det de ser på tv kanske spelats in för väldigt länge sedan, säger Johan.

Under tre månader, januari till mars 2016, var han i Los Angeles och jobbade med Viasats tv-serie ”Swedish Dicks” med Peter Stormare.
– Jag tror väl knappast på en Hollywoodkarriär, men det var roligt att spela mot amerikanska skådespelare. De har en fantastisk proffsighet och kom alltid enormt förberedda, berättar Johan.

Se också: Johan Glans om baksmälla

Visas i USA

Han hade med sig familjen, hustrun Sara Young och döttrarna Minni och Cilla, som hade det skönt i värmen under tiden som Johan jobbade långa dagar.
– Jag var igång från halv fem på morgonen till åtta på kvällen, med en halvtimmes lunch. Det var mycket högre tempo än i Sverige och tufft för mig som nog är en grundligt lat människa. Men det var förhoppningsvis värt allt och det verkar klart att serien ska visas i USA också.

Just familjen är det viktigt att ta hänsyn till när han väljer jobb. Svårast är det med långvariga musikaler och liknande som låser många helgdagar och kvällar varje vecka i kanske ett år.
– Jag älskade att göra musikalen ”Spamalot” trots att det var ett stort steg att sjunga på scen, säger han. Men det tog en hel del tid från familjen.

Johan är mycket med sina barn och konstaterar att båda döttrarna är väldigt roliga.
– Olika som människor, men roliga.

Hustrun Sara är också komiker och manusförfattare så det finns att brås på. Hon har även sett till att familjen har två fyrbenta medlemmar eftersom hon är inbiten ryttare.
– Jag har faktiskt lovat att jag ska lära mig rida i år. Måste ta körkort också för det har aldrig blivit av, konstaterar Johan.

Han var erbjuden att vara med i ”Stjärnhoppningen” som visats på tv, men tackade nej.
– För om det finns en publik då släpper jag alla hämningar och det skulle kunna bli livsfarligt eftersom jag inte kan rida.

Men om han ska hålla sina löften kommer han med andra ord snart ha stor nytta av sin optimistiska inställning.
– Men man ska veta att det är en tillkämpad optimism. Vi får se hur det går.

Först ska han fortsätta sin turné genom Sverige. Redan vid biljettsläppen såldes många föreställningar slut.
– Vi har fått sätta in extraföreställningar överallt. Jag är faktiskt rörd över intresset, säger Johan.

Se också: Johan Glans om julen

Iväg på världsturné

Johan har ett tufft schema och att bli sjuk finns inte.
– Det här jobbet tillåter inte sjukdom. Ska jag ställa in får jag vara i ett skick att hämtas av ambulans. Det är bara att köra på adrenalin.

Före turnén ”World tour of the world” i Sverige var han iväg på världsturné och besökte bland annat Dublin, Buenos Aires, Las Vegas, Anchorage, Tokyo och Sydney. Då har det varit komik på engelska och ett möte med humor från många kulturer.
– Ska man göra bort sig är det lika bra att göra det över hela världen. Om inte annat har jag material för min ståupp i flera år framöver, säger han om det lätta storhetsvansinnet.

Ironin finns redan i turnépostern som visar Johan sittandes som Bondskurken Blofeld med vit perserkatt och en känsla om en vilja att ta över jorden. Länken till Johans stora Bondintresse är självklart.
– Blofeld hade förstås varit en favoritroll, berättar han.

Riktigt självkritisk

Men någonstans i bakhuvudet finns de höga kraven som han har på sig själv. Han vill inte göra någon besviken. Inte på den här turnén, inte på någon annan.
– Jag är riktigt självkritisk och läser recensioner, tvingar mig att titta på mig själv även om jag inte gillar det. Samtidigt måste det finnas en distans till det man gör. Det är inte jag som människa som får kritik, utan jobbet. Då får man bli nyfiken och försöka förstå varför.

Kanske hämtar Johan inspiration från gamla filmer som han gärna fördjupar sig i.
– Jag gillar filmer som kräver lite tålamod. Gärna svartvitt och betar gärna av en regissörs alla filmer.
Annars försöker han slappna av och njuta av tillvaron, smickrad och glad över att så många uppskattar en Skånekille med blont hår och lite lätt smak för världsherravälde.


(67)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…