Annons
Annons


Jonas Gardell under 30 år!

Det är över 30 år sedan Melodifestivalaktuella Jonas Gardell gav ut sin första roman, 30 år sedan han satte upp sin första föreställning och 30 år sedan han blev i ihop med Mark. På 30 år har Jonas Gardell gått från att vara ett UFO på besök i Mellanmjölkens land till att bli en av Sveriges största och mest folkkära artister. Samtidigt har Sverige förändrats och det har gått fort.


jonas-gardell

Foto: Stellan Herner

Med sin nya föreställning 30 år tillsammans vill Jonas Gardell försöka förstå vad som hände, inte bara att återvända till nummer och sketcher från förr utan också förstå vilket samhälle dom här skämten skrevs för och hur det har utvecklats och förändrats.

Annons

– Jag växte upp i ett land där det fanns två tv-kanaler, tre radiostationer och en Ingemar Stenmark. Kvinnor fick inte ännu bli präster, turk på burk luktade urk och homosexualitet var en sjukdom. Med den här showen vill jag försöka fatta vad som hände. Jag kommer att göra gamla texter och nya texter om vartannat för att försöka förstå, säger Jonas Gardell.

När Jonas Gardell skrev sin första roman Passionsspelet skrev Expressen att äcklet och avsmaken vältrar sig över en och när han var med i tv eller radio öppnades telefonslussar efteråt så att folk kunde ringa och prata av sig det otäcka.

På de här 30 åren har Jonas Gardell gått från att vara ett UFO på besök i Mellanmjölkens land till att vara nån som blivit välkomnad in, rentav folkkär.

– Ibland frågar folk mig hur jag vågar stå ensam på en scen inför tusentals personer på en teater, konserthus eller idrottsarena. Jag svarar alltid att det ju inte är jag mot alla i publiken. Tvärtom om är det vi allihop tillsammans, fortsätter Jonas Gardell och avslutar:

– Mitt liv har fyllts av Mark och barnen och romaner och shower och tv-serier och sånger, men det har också fyllts av alla de som läst, alla de som kommit och tittat. Alla som jag uppträtt för och skrivit för de här 30 åren. 30 år tillsammans.

Jonas Gardells karriär i urval

1986: Ger ut romanen “Odjurets tid” och sätter upp scenshowen “Good Night Mr Moon” tillsammans med bl a Kim Hedås och Rikard Wolff på Moderna Muséets bio.

1987: Ger ut romanen “Präriehundarna” och uppträder tillsammans med Kim Hedås i “Kim å Jonas klang- och jubelkavalkad”.

1988: Ger ut romanen “Vill gå hem” och står på scen i ständigt utsålda “Kim å Jonas går igen”.

1989: Förvandlar sin roman “Präriehundarna” till teaterföreställningen “Lena och Percy Präriehund”, skriver pjäserna “En fulings bekännelser” samt “Ömheten” som visas på SVT och utnämns till framtida klassiker av DN.

1991: Får sitt stora breda genombrott när standup-föreställningen “En pall, en mikrofon och Jonas Gardell” säljer ut Stockholms konserthus tio gånger och följs upp av en stor Sverigeturné. Sommarpratar återigen i ”Sommar i P1”.

1992: Klassikern “En komikers uppväxt” ges ut som bok, långfilm och tv-serie. TV-serien vinner utmärkelsen Prix Futura. Boken ligger 1:a på försäljningslistan fem månader i rad. Skriver teaterpjäsen “Cheek to cheek”. Värd för ”Sommar i P1” för tredje året i rad.

1993: Scenshowen “En finstämd kväll med Jonas Gardell” blir stor succé och spelas 150 gånger på Intiman. Släpper samlingsboken “Mormor gråter och andra texter” och får Gustaf Frödings stipendium.

1994: Premiär för egna tv-showen “Gardell får hemligt besök” och “Fru Björks öden och äventyr” som opera.

1995: Släpper romanen “Frestelsernas berg” och gör stor succé med sitt filmmanus till “Pensionat Oskar”. Vinner Guldbagge för bästa manus och stora kritikerpriset vid Festival des Films du Monde i Montréal. Gör scenshowen “En annan sorts föreställning” i samarbete med Riksteatern.

1996: Bygger upp ett Sverige i miniatyr på scen i hyllade föreställningen “På besök i mellanmjölkens land” och belönas med Tage Danielsson-priset.

1997: Skriver ”Människor i solen” i vilken Sif Ruud spelar sin sista stora roll. Regisserar även “Cheek to cheek” för tv med Ernst-Hugo Järegård och Lena Nyman, samt skriver tv-serien “Irma och Gerd”. Turnerar under sommaren med “På semester i mellanmjölkens land” inför tiotusentals i publiken per kväll.

1998: Skriver romanen “Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter”, kallas geni av media för sin föreställning “Komma tillbaka” och ger ut boken “Oskuld och andra texter”. Får utmärkelsen Stora svenska talarpriset.

2000: Skriver manus till den populära filmen “Livet är en schlager”.

2001: Får utmärkelsen Årets uppstickare, ger ut boken “Ett ufo gör entré” och gör storslagna showen “Livet”, som kallas ”världsklass” i media. Gör schlagerskola i Melodifestivalen.

2003: Ger ut boken “Om Gud” och gör återigen schlagerskola i Melodifestivalen där han också är programledare i finalen tillsammans med Mark.

2004: Scenshowen “Väckelsemöte” blir stor succé med över 200 föreställningar. Många frikyrkor är upprörda och arrangerar ”mot-Väckelsemöten”.

2006: Ger ut romanen “Jenny” – den fristående fortsättningen på böckerna “En komikers uppväxt” och “Ett ufo gör entré”. Albumdebuterar med “Nästan vackra”, ligger på Svensktoppen i 23 veckor med ”Aldrig ska jag sluta älska dig” och får utmärkelsen Siripriset.

2008: Får Gaygalans hederspris och utses till Teologie hedersdoktor vid Lunds universitet. Deltar i ”Stjärnorna på slottet” i SVT.

2009: Ger ut boken “Om Jesus”, en uppföljare till ”Om Gud” och skriver manus till tv-serien “De halvt dolda” som utses till Årets bästa dramaprogram på Kristallen-galan.

2010: Uppträder med hyllade showen “Trafikplats Glädjen” som spelas i hela 2,5 år. Skriver och leder SVT-serien “Åh, Herregud!”.

2012: Första romanen i sviten “Torka aldrig tårar utan handskar” skakar om Sverige, både som bok och tv-serie på SVT och vinner en mängd priser. Ger sig ut på turné med föreställningen “Stand up”. Utses till Sveriges mest inflytelserika person på Twitter. Utses till Årets Svensk av nyhetsmagasinet Fokus.

2013: Den andra och tredje delen i romantrilogin “Torka aldrig tårar utan handskar” följer och tv-serien utses till Årets Dramaserie på Kristallengalan. Utses till Årets homo vid QX Gaygalan, Priset delas ut av kronprinsessan Victoria. ”Mäktigast i Nöjessverige” av Metro, Sveriges mest inflytelserika person på Twitter och får Stockholms stads Bellmanpris. Gör dessutom stor succé med den pampiga föreställnigen “Mitt enda liv”. Värd för ”Sommar i P1”.

2014: Skriver och regisserar musikalen ”Livet är en schlager” på Cirkus i Stockholm med musik av Fredrik Kempe som spelar 150 föreställningar. Får utmärkelsen Lisebergsapplåden. Utses till Sveriges mest inflytelserika person på Twitter för tredje året i rad och Dagens Nyheters läsare listar “Torka aldrig tårar utan handskar” som den tredje viktigaste kulturhändelsen i Sverige sedan 1864. ”Torka aldrig tårar utan handskar” röstas även fram till bästa Svenska TV-serie någonsin av tidningen ETC.

2015: Skriver texter till Ulrik Munther. Spelar den femte och sista säsongen av föreställningen “Mitt enda liv” inför fulla hus och avslutar på Globen.

2016: Gör comeback i Melodifestivalen med Schlagerskolan och har premiär med den nya showen “30 år tillsammans” på Cirkus i Stockholm.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…