Annons
Annons


Premiär för svenska jordgubbar!

Söta, lysande röda och ljuvlig smak! Äntligen är de efterlängtade svenska jordgubbarna här. Sorter som sötisen rumba, lite syrligare honeoya och franska Charlotte med sin smultronlika smak är några av favoriterna som spelade huvudrollen när bärfrämjandet lanserade årets godsaker.


Idag var det jordgubbssläpp på Eriksgården utanför Sjöbo Skåne.

Idag var det jordgubbssläpp på Eriksgården utanför Sjöbo i Skåne.

Kylan har fördröjt säsongen men flera av odlarna tror att det ska finnas svenska bär i butikernas diskar till midsommar.

– Kommer värmen och solen så mognar de fort nu, säger Anna-Karin Nilsson, jordgubbsodlare på Eriksgården utanför Sjöbo.

Annons

I långa tunnlar står plantorna skyddade från elak blåst. Många av dem tagit klivit upp från jorden och växer i krukor i ståhöjd. Det gör att det plockningen numera går både lättare och mycket snabbare.

Gilla Allas.se på Facebook

Normalt tar det 30 dagar från blomning till skörd. I år räknar Anna-Karin med minst 45 dagar. Samtidigt gör den långsamma mognaden att bären blir sötare.

Förr var säsongen kort i Sverige, några månader bara . Numera går det att köpa svenska bär från maj till oktober.

För att få hjälp med pollineringen har 25000 humlor köpts in.

Anna-Karin Nilsson, bjöd in till jordgubbssläpp på sin gård.

Anna-Karin Nilsson, bjöd in till jordgubbssläpp på sin gård.

– Det är en fröjd att se dem arbeta nere i blomman, säger Anna-Karin.

 

För 28 år sedan bestämde sig hon och familjen för att ställa om sitt jordbruk från grisuppfödning till bärodling. Förutom jordgubbar levereras bland annat även hallon och blåbär. Och i en av tunnlarna experimenteras det med sockerärtor.

– Vi har gjort stora investeringar för att kunna vara med och konkurrera med internationella odlare, säger Anna-Karin.

Under senare år har det avslöjats en del fusk i försäljningen. Utländska jordgubbar har packats om i kartonger märkta med svenska bär. Anledningen är att konsumenterna är villiga att betala mer för det som produceras i Sverige jämfört med det som importeras. Jordbruksverket gör ständiga kontroller och testar bären i laboratorium för att få fram var de odlats.

Hur vet man om bären verkligen är svenska?

– Står det odlarens eget namn på kartongen kan man vara säker. Annars är det svårt.

Anna-Karin har gått ett steg länge. Hennes kartonger märks även med vilken sort det ligger i. Och smaken kan skilja stort. Ska du äta naturellt kanske en riktigt söt gubbe är att föredra, vill du servera med glass kanske en lite syrligare passar

Säsongens läckerheter är äntligen här.

Säsongens läckerheter är äntligen här.

bättre.

– Vi har kunder som ringer och frågar vilken sort vi plockar för dagen för att de ska få tag på just sin favorit, säger Anna-Karin.

Av Maria Wigur

 

LÄS OCKSÅ


(25)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…