Annons
Annons


Julen- en fara för våra husdjur


katt med julpynt

Julen är här och för många är det den mysigaste tiden på året. Vi tänder ljus, bakar lussebullar, dricker glögg och umgås med varandra. Tyvärr ökar riskerna för att våra husdjur ska bli sjuka. Därför är det viktigt att vara uppmärksam och känna till de vanligaste incidenterna.

Julmaten
Det finns en hel del mat på vårt julbord som vi människor älskar att äta men som tyvärr inte våra husdjur klarar av så bra. Framför allt är den stora faran att alla vid bordet ofta sticker till hunden eller katten en liten bit var, vilket innebär att djuret i slutändan har fått i sig en väldigt stor portion. Detta kan främst leda till kräkningar och diarée hos djuret. Mycket av den goda julmaten kan kännas väldigt ofarlig att ge till sina djur, men tyvärr är fallet inte så.

Se upp för:

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Julskinkan innehåller mycket salt och kan göra att djuret drabbas av saltförgiftning.
Köttbullarna innehåller ofta lök och lök i alla former är mycket giftigt för både hundar och katter. Lökförgiftning kan leda till blodbrist.
Lussebullar bör man också vara försiktig med. Degen kan jäsa i deras magar och bildar då alkohol, vilket kan leda till alkoholförgiftning.
Russin har vi gärna till det mesta i jultider. Dock kan russin vara absolut dödsfarligt för djuren! Mängden de tål är väldigt olika och varierar från individ till individ. Symptomen är kräkningar, diarré, slöhet och onormalt kissande.
Choklad är också en annan matbit som kan vara direkt dödlig för djuret. Hur mycket djuret tål beror på dess vikt och halten kakao.
Bittermandel innehåller det giftiga ämnet cyanid vilket är mycket giftigt för hundar.
Nötter kan fastna i djurets tarmar och orsaka stopp. Detta kan leda till intensiva kräkningar.

Julväxterna
Det är inte bara på julbordet kan behöver hålla uppsikt utan även i fönsterkarmen. De flesta av ”julväxterna” är dessvärre mycket giftiga för våra djur. De vanliga symptomen för växtförgiftning är ökad salivering, kräkningar och diarré. Har du husdjur bör du avstå från att hälla gödningsmedel i julgranfoten. Det är lätt hänt att hunden eller katten dricker ur foten.

Se upp för:

Amaryllis, hela växten är giftig för djur.
Mistel bör man se upp med då både bären & bladen är giftiga.
Hyacinten är också giftig, framför allt själva löken.
Julrosen är också hela växten giftig.
Julstjärnan är även den giftig.
Liljan är ofarlig för hundar men mycket giftig för katter.
Idegran är mycket giftig.

Vill du läsa mer om vilka växter som är giftiga för katter kan du klicka här.

Julpyntet
Förutom julmat och julväxter kan även vårt julpynt utgöra en fara för våra husdjur. Generellt allt julpynt bör stå utom räckhåll för djuren. Sväljer de något kan det ta lång tid innan man märker av symptomen. Vid minsta misstanke att djuret har fått i sig något bör man genast rådfråga en veterinär.

Se upp för:

Ljus tänder vi gärna i juletid. Det är dock lätt hänt att katten hoppar upp på bordet och bränner sig eller att hunden råkar vifta med svansen på ett ljus. Sätt dem gärna så att djuren inte kan nå dem och ha alltid ljusen & djuren under uppsikt.
Julgransglitter som vi har i granen eller på andra ställen runt om i huset. Tuggar djuren i sig detta kan det innebära dödlig fara då glittret kan skära sönder tarmarna.
Julkulor kan ramla ner och gå i sönder. Djuret kan då råka trampa i det och skära upp sina tassar.
Presentsnöre kan liksom glittret skära sönder tarmarna, då främst tunntarmen eftersom det är mindre än glittret.
Förpackningar & påsar kan bli en dödsfälla för djuret som gärna ser det som en leksak.
Ljusslingor i granen bör man också vara vaksam över. Både katter och hundar gillar att tugga på saker, därmed finns den en stor risk att dem får sig en elstöt av ljusslingan.

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)


Annons

  • Superbra att ni skriver om detta !
    Ha en underbar Lucia ! Kram inkan och ligan


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…