Annons


Julens goda snacks – en hälsokick för din kropp!

Visste du att julens snacks är rena supergodiset för din hälsa? Ta för dig av skålarna med nötter, fikon och annan torkad frukt!


Skålar med nötter och torkad frukt.

Fyll skålarna med läckra nyttigheter!

Under julen vill vi njuta av allt det goda småplocket. Och tänkt vad härligt att detta goda också är nyttigt! Så ät och njut – med gott samvete!

Här är 7 julsnacks som stärker din hälsa:

Annons

1. Russin
russinRussin är en av de rikaste källorna till bor, ett mineral som skyddar mot benskörhet. Ta därför extra många russin i glöggen, men välj gärna ekologiska eftersom de torkade druvorna annars kan innehålla rester av bekämpningsmedel.

2. Mandlar
Dessa proteinrika godbitar ger massor av kalcium som bygger upp starka ben. E-vitamin, magnesium och B-vitaminer ger fin hy och stabila nerver, och de enkelomättade fetterna kan tillsammans med alla fibrer sänka kolesterolet.

3. Valnötter
ValnotterInnehåller biotin, som är toppen för håret, och även koppar som samspelar med melanin för att motverka grått hår. Omega-3-fettsyrorna i valnötter är dessutom bra mot reumatism. En spansk studie visar att valnötter är lika effektivt som olivolja för att reducera inflammationer i artärerna.

4. Fikon
Visste du att fyra stycken fikon ger en fjärdedel av det rekommenderade dagsintaget av järn? Ät gärna en apelsin till fikonen för att kroppen effektivt ska ta upp det vegetabiliska järnet.

Läs också: Glöggmarinerade fikon med glass

5. Dadlar
dadlarDadlar är supernyttiga delikatesser. Men inte de små, hårda och sockerglaserade utan de stora och mjuka som säljs i kartonger. Dessa innehåller massor av antioxidanter som blockerar nedbrytande fria radikaler. En ny studie visar att dadlar även innehåller beta-D-glukaner, vilket kan bromsa tillväxten av tumörer.

6. Paranötter
Här har vi nötterna med massor av selen som bland annat är bra för fertiliteten. Och kväveoxiden i paranötterna vidgar blodkärlen. Läckerbitarna innehåller också mangan som är bra för minnet.

7. Praliner
kakaoNya rön från forskarna säger att choklad är rena medicinen. Detta gäller både mörk choklad och mjölkchoklad (max 100 gram per dag). Förkylningar, stress, högt blodtryck, depression och hjärtbesvär är bara några av åkommorna som choklad kan förebygga.

Läs också: Nya rön: Choklad ger dig tjockare hår!

nya-ron-darfor-ska-du-ata-mer-choklad

Text: Margaretha Malmgren
Foto: Shutterstock


(162)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…