Annons
Annons


Julkatt och andra mjuka paket

Att ge bort en kattunge eller hundvalp i jul är inte en bra idé, menar Ursula. Husdjur kräver så mycket av sin ägare och därför är det viktigt att man verkligen vill bli husse eller matte.


Visst är det kul med djur, men är de en kul julklapp?

Visst är det kul med djur, men är de en kul julklapp?

Julkorten är skrivna, nu återstår bara de sista presenterna och det eviga dilemmat. Vad ska man ge farmor? Hon som faktiskt redan har allt. Kanske lite sällskap på ålderns höst?

Det finns gott om mindre nogräknade hund- eller kattuppfödare som annonserar ut sina kattungar och valpar som den perfekta julklappen. Men det faller du väl inte för, hoppas jag.

Kostar mycket pengar

Det kan förstås kännas lockande att skänka en kattunge, en gullig ullig varelse, farmor kommer att bli överförtjust. Men tänk efter! Det du skänker kommer att kosta mottagaren enormt mycket pengar i framtiden. Och det är inte säkert att farmor blir lika glad när hon ska betala mat, kattsand, försäkring och framtida kastrering. Och ska hon sedan åka och hälsa på släkten gäller det också att hitta lämplig kattvakt.

Annons

Djur ska aldrig ges som present utan enbart om den blivande ägaren uttryckligen önskat sig en fyrfota kompis. Och även då är julafton knappast rätta tillfället att introducera en ny familjemedlem. Kattungar och valpar behöver lugn och ro att utforska sitt nya hem och att lära känna sin nya familj. Då passar knappast julafton med släktbesök och tjo och stim.

Vänta till mellandagarna

Ska du hämta ett nytt djur till jul, be att i alla fall få vänta till mellandagarna, när lugnet har återvänt. Då blir katt-ungens eller valpens första tid mycket enklare för alla. Å andra sidan, prata med farmor, hon har kanske verkligen alltid önskat sig en katt? Men låt i så fall henne vara med och bestämma ras, kön och även ålder på katten. För man behöver inte alltid tänka i banorna ”kattunge” när man är på väg att skaffa en ny fyrfota kompis.

Lugn framför sprallig

Katthemmen är fulla av övergivna katter som är både sociala, rumsrena och snälla. I många fall kan det faktiskt vara avgjort lättare att ta över en lugn katt som är lite äldre än en sprallig och vild liten kattunge. Samtidigt brukar personalen vara duktiga på att hitta rätt person till rätt katt och avråder om de inte anser att det nya hemmet är lämpligt.

Det kanske blir en katt till farmor i alla fall? Hon ger sig säkert till tåls med sin present tills julstöket är över!

Veckans PS: Ingrid har en cockerspaniel som kissar inne så fort han lämnas ensam, trots att han vanligtvis är helt rumsren. Allt tyder på att han behöver lite ”ensamträning”.

Hur gör man?

Börja med att lära hunden att vara ensam i ett annat rum trots att du själv befinner dig i huset. Avdramatisera det hela och ge honom en sysselsättning som till exempel ett märgben eller ett gott grisöra att tugga på. Säg ”stanna” och stäng dörren. Börja med korta stunder, gå tillbaka och ta ifrån honom godsaken och ge tillbaka när han ska lämnas ensam nästa gång. Tanken är att han ska koppla bort det där hemska ”nu går matte” och syssla med något intressant på egen hand. Någonting som faktiskt är nästan bättre än matte.

Det är kanske inte många hundägare som vill se sig slagna av ett grisöra eller ett märgben då det gäller popularitet. Men det kan faktiskt finnas tillfällen då det är en stor fördel att det finns något som hunden älskar snäppet mer än matte!

Text: Ursula Wilby (Hunduppfödare och kattvän)

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…