Annons
Annons


Så lyckas du med julstjärnor!

Julstjärnan är en riktig favorit som piggar upp i vintermörkret - så här lyckas du med blommorna!


Julstjärna

Julstjärnan är julens populäraste blomma. Foto: Blomsterfrämjandet

Den amerikanska ambassadör, Joel Poinsett, stationerad i Mexiko, var en passionerad botaniker och i Mexiko upptäckte han vildväxande julstjärnor som kan bli fyra meter höga. Joel Poinsett blev mycket förtjust i de vackra julstjärnebuskarna och tog med sig växten hem till USA.

Annons

Till hans ära gav man växten namnet Poinsettia, vilket fortfarande är julstjärnans namn i många länder.

Det vetenskapliga namnet fick julens stjärna i Berlin, där hon blev katalogiserad och fick namnet Euphorbia pulcherrimasom betyder den vackraste Euphorbian.

Lyckas med julstjärnor

Titta i butiken lite extra noga på hur plantan ser ut. Friska gröna blad under de färgrika högbladen samt knoppiga gulgröna blommor visar att det är ett bra exemplar. Blommorna på julstjärnan är inte de färgglada högbladen utan de små gula blommorna i dess mitt.

Julstjärnan är känslig för låga temperaturer och drag, välj därför blommor som stått väl skyddade i butiken. Köp aldrig plantor som säljs utomhus!

Genom kyla och blåst hem? Nej tack!

Även om julstjärnans namn indikerar att den trivs på hösten och vintern vill stjärnan ha det varmt och ombonat. Se därför till att julstjärnan är väl inpackad under transporten hem.

Ljus placering

Julstjärnan trivs bäst ljust och i normal rumstemperatur. Den klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa den i direkt drag.

Små doser vatten

När det handlar om vattning gäller små regelbundna doser av ljummet vatten, gärna med svag näringslösning så håller färgen längre. Undvik ”våta fötter” där kvarstående vatten finns kvar i ytterkrukan eller fatet

Här får du fler tips om julstjärnor!

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…