Annons
Annons


Julstress bakom glömda parkeringsplatser – så hittar du din bil!

I december glömmer många bilister var de ställt bilen. Stress vid julklappsinköp och fulla parkeringsplatser gör att ägarna tror att den blivit stulen.


Kvinna i bil.

Det finns smarta knep för att memorera var du parkerar bilen.

December är en månad fylld med aktiviteter och inköp inför julen. Stressen leder i en del fall till att folk glömmer bort var de parkerade bilen.

Normalt över hela året har omkring 1 av 7 bilar som anmäls som stulna i själva verket varit borttappade och återfunnits inom kort, enligt Larmtjänst. Men i december varje år inträffar en tydlig topp.

Annons

I snitt har var femte bil (20 procent) som anmälts stulen till försäkringsbolaget If i december i själva verket tappats bort och senare återfunnits av sin ägare.

Gilla Allas.se på Facebook

– Den typiska kunden som tappar bort sin bil är en stressad trebarnsfar som kör en nyare bil och bor i Stockholm, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Nytt rekord

Under förra året slogs dessutom något slags rekord, då hela 40 procent av alla bilar som anmälts som stulna visat sig vara borttappade och hittats inom kort, oftast hemma, eller i närheten av där man trodde att man ställt bilen.

– Om man varit och handlat i ett köpcentrum och bilen är borta när man kommer ut från butiken är ett bra tips att åka tillbaka till samma parkering senare på kvällen. Då är chansen stor att bilen står ensam kvar där och väntar, säger Caroline Uliana.

7 tips för att inte tappa bort bilen i julstressen:

1. Skicka ett mms/sms till dig själv med en bild eller beskrivning av bilens placering direkt efter att du har parkerat.

2. Knyt en vimpel eller rosett på bilens antenn så att bilen syns bättre.

3. Ställ dig på en refug eller annan högre punkt på parkeringen och scanna av med fjärrkontrollen, den når längre än du tror.

4. Har du ställt bilen i parkeringshus – leta alltid på våningsplanet under och över också.

5. Har du barn med dig – be dem memorera våningsplan och plats i parkeringshuset. Barnen har antagligen inte huvudet lika fullt av julbestyr som du.

6. Försök undvika att handla samtidigt som alla andra.

7. Stressa mindre – kom ihåg att julen ska vara fridens högtid.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…