Annons
Annons


Junis skönaste blommor

Månadens val av blommor är enkla och lättodlade sommarblommor som alla garanterat kan lyckas med – tagetes och rosenskära, menar Blomsterfrämjandet.


Rosenskära är en lättskött sommarblomma.

Rosenskäran bjuder på en sagolikt vacker och långvarig blomning. Det latinska namnet Blommorna är enkla och finns från vitt till mörkt rosa. Blommorna är ofta stora, det finns sorter vars blommor är över 1 dm i diameter!

Annons

Blommorna blir mellan en halvmeter och dryga metern höga. Stjälkarna är stadiga och upprätta och bladverket är finflikigt. De högre sorterna ger både höjd och bakgrund i sommarplanteringar medan de lägre sorterna passar fint i krukor. Rosenskära pryder rabatter, krukor eller balkonglådor. Blomningen varar från juli till långt in på hösten.

Gilla Allas.se på Facebook

Rosenskäran utvecklas allra bäst i lätt jord i ett varmt och soligt läge. De höga sorterna kan ibland behöva bindas upp.

Tagetes finns i alla gula nyanser.

En annan tacksam sommarblomma är tagetes. Det finns enkla, fyllda och halvfyllda sorter, vissa är nästan bollformade. Tagetes finns i alla tänkbara nyanser av gult – från crème till rostrött. Växtsättet är förgrenat, bladverket flikigt och de kan bli från 15 till 75 cm höga.

Tagetes angrips sällan av parasiter. Den starka doften håller skadeinsekter borta och därför lämpar sig tagetes extra bra till trädgårdslandet där den är perfekt som kantväxt. Den passar också i rabatten, planteringslådor och krukor och även till snitt. Plantera ett hav av tagetes i olika nyanser tillsammans så får du en effektfull plantering. Bäst trivs tagetes i sol och halvskugga. De blommar mycket rikligt från juni ända till frosten kommer. Växten har inga större krav på skötsel, men som på de flesta sommarblommor förlängs blomningen om vissna blommor plockas bort efter hand.

Sommarblommor är vanligtvis ettåriga och heter på fackspråk annueller. Det betyder att de gror, växer, blommar, sätter frö och sedan dör under en och samma säsong.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…