Annons
Annons


Kaffe mot sömnlöshet!

Homeopatiska medel blivit allmer populära. I stället för att framställa kemikalier hämtar homeopatin ämnen från naturen och låter sedan dessa stimulera kroppens självläkning. Så vad sägs om lite bläckfisk mot pms eller spindel för att bli mindre rastlös!?


Jodå, i rätt mängd botar kaffe sömnlöshet, enligt homeopatin!

Jodå, enligt homeopatin kan kaffe i rätt mängd bota sömnlöshet!

I dag är tveksamheten inför alternativa metoder inte alls så stor som för bara tio år sedan. I stället har många av metoderna blivit en naturlig valmöjlighet till den gängse vården som erbjuds oss.

Annons

Fortfarande finns det dock alternativ som inte är så bekanta även om vi mycket väl har hört talas om dem. En en av dem är homeopati.

Obalans i energiflödet

Sjukdom är, enligt homeopatin, en obalans i energiflödet i kroppen vilket påverkar alla vävnader. Men kroppen har en fantastisk självläkningsförmåga och det är den som homeopaten stimulerar med hjälp av homeopatiska läkemedel. Dessa framställs av ämnen från växt-, djur- och mineralriket som får ligga i en alkohollösning i fem veckor. För att få fram olika potenser, det vill säga förtunningsgrader, späds tinkturen.

Gilla Allas.se på Facebook

En del blandas med nio delar vatten och skakas kraftigt. Det ger verkningsgraden D1. En del av D1 och nio delar vatten ger D2. Detta upprepas sedan tills man har den styrka man önskar. Ju högre potens ett medel har, det vill säga ju mer utspätt det är, desto mer verkningsfullt är det. Medlen verkar alltså inte kemiskt efter den mängd läkemedel som ingår.

Lika botar lika

Om man tänker att ju mindre ett ämne är, desto djupare kan det också tränga in, är det lättare att förstå.

Homepatins grundtes är simila similibus curentur, ”lika botar lika”. För att förstå den likhetsprincipen kan man till exempel titta på det homeopatiska medlet Allium cepa, gjort på rödlök. När man hackar en lök börjar näsan och ögonen att rinna och ögonen blir röda av irritation. Samma symtom kan uppstå vid förkylning eller allergi då Allium cepa kan vara till god hjälp.

Så väcktes idén

Redan den grekiske läkaren Hiippokrates (400 f Kr) la märke till att att en sjukdom kunde botas med medel som framkallar liknande symtom.

Detta tankesätt utvecklades sedan av läkaren Samuel Hahnemann som levde 1755–1843. En teori om kinabark, ett läkemedel mot malaria, fick honom att prova medlet på sig själv.

Till sin förvåning upptäckte han att mycket små doser kunde läka malaria men att det vid överdosering av medlet uppträdde samma symtom som när man hade sjukdomen.

Alternativ nobelpristagare

I Tyskland, Holland, Belgien, Storbritannnien och Frankrike är homeopati en välkänd och vanlig behandlingsmetod medan den i Sverige betraktats med skepsis och något man tagit till först när skolmedicinen inte hjälpt.

Den inställningen ändrades dock efter att den grekiske homeopaten George Vithoulkas 1996 fick det alternativa nobelpriset, Right Livelihood Award.

Skrämmande eller spännande?

Många homeopatmedel är gamla medicinalväxter som exempelvis johannesört. Men en del av dem, kända i andra länder och kulturer, kan kännas både främmande och spännande för oss.

Här ett urval av de mer annorlunda medicinerna

 • SEPIA = bläckfisk: Mot kvinnoåkommor som pms, klimakteriebesvär, menstruationssmärtor.
 • CANTHARIS = spansk fluga: Vid blåskatarr och brännskador.
 • CROTALUS HORRIDUS = skallerorm: Vid stroke och för att stoppa blödningar.
 • RHODODENDRON CHRYSANTHEMUM = rododendronblad: Mot gikt och reumatisk värk.
 • STRYCHNOS NUX-VOMICA = stryknin: Vid magbesvär, diarré, förstoppning, ilska och undertryckta känslor.
 • BUFO = padda: Mot epilepsi.
 • TARANTULA HISPANICA = spansk tarantelspindel: Vid extrem rastlöshet, hjärtbesvär, kvinnosjukdomar.
 • ARSENICUM ALBUM = arsenik: Mot matsmältningsproblem, ångest och rädsla.
 • TABACUM = tobak: Mot akut illamående, åksjuka.
 • PETROLEUM = råolja: Vid hudbesvär med djupa, blodiga sprickor.
 • COFFEA ARABICA = kaffe: Vid sömnlöshet och mental överaktivitet.
 • AGARICUS = röd flugsvamp: Mot ryckningar och darrningar vid epilepsi, mot yrsel och alkoholrelaterad delirium tremens.
 • AURUM = guld: Vid depression och psykiska sjukdomar.

LÄS OCKSÅ


(9)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…