Annons
Annons


Kalle Moraeus årets julvärd i SVT


 

Årets julvärd: Kalle Moraeus. Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Det är Kalle Moraeus, violinist, folkmusiker, sångare, kompositör och programledare, som är SVT:s julvärd 2011.

 

Därmed är det han som ska guida tittarna genom julaftonens program och berätta om sina personliga julminnen. Att musik blir ett genomgående tema i Kalle Moraeus inslag under julaftonen är inte svårt att gissa sig till.

Annons

Bekymmersfri jul
– Mina barndoms jular, jular helt utan bekymmer, så som man har det när man är barn är mina absolut bästa julaftonsminnen. Framför allt stämningen denna speciella dag är det tydligaste minnet, säger årets julvärd Kalle Moraeus.

Gilla Allas.se på Facebook

Många SVT-tittare har följt “Moraeus med mera”, programserien som sänts under hösten inspelad i ett tält vid Orsasjöns strand. En musikalisk underhållning med Sveriges musikelit, Som musiker är Kalle Moraeus van att spela på helger och vid högtider, men han har aldrig tidigare haft ett ”gig” på julafton.

En hedersfråga
– Att tacka ja till jobbet som julvärd var en hedersfråga som jag inte kunde säga nej till. Och det är faktiskt det enda giget jag skulle kunna tänka mig att ta en julafton. Och nu händer det, säger han om sin uppgift på SVT på julaftonen.

Normalt firar Kalle Moraeus julafton med sin fru och barn samt sina bröder och deras familjer. På julbordet bör det alltid finnas grisfötter. I övrigt har han och hans familj inga speciella traditioner.

– Jag hoppas att jag blir lite sällskap för de som sitter där hemma själva på julafton och inte har någon där. Att jag kan skänka lite julstämning till dem, säger Kalle Moraeus om sina ambitioner för julaftonens kväll.

Mästare i luftgitarr
Kalle Moraeus (f 1963) är född, uppvuxen och bor i Orsa. 1984 blev han svensk mästare i luftgitarr, men han har också varit medlem i Kungliga Filharmoniska Orkestern i elva år och är dessutom riksspelman. Sedan 1987 är han en del av Orsa spelmän och sedan 2001 är han en del av Benny Anderssons Orkester. Dessutom har han ett rockband, Hej Kalle. 2010 deltog han tillsammans med Orsa spelmän i Melodifestivalen och tog sig till Andra chansen med bidraget ”Underbart”. 2006 belönades Kalle Moraeus med Povel Ramels Karamelodiktstipendium och han har också tävlat i SVT-produktionen ”På spåret” tillsammans med Py Bäckman (2011).

Tidigare julvärdar:

1972-2002 Arne Weise
2003 Lotta Bromé
2004 Ernst Kirchsteiger
2005 Blossom Tainton
2006 Ingvar Oldsberg
2007 Anne Lundberg
2008 Lasse Kronér
2009 Lisbeth Åkerman
2010 André Pops


(33)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…