Annons
Annons


Kalle Moraeus: ”Jag kommer att sakna mina vänner”

Nyligen blev det klart att Kalle Moraeus inte får fortsätta som programledare för "Så ska det låta". Och även om han har många projekt på gång, kommer han att sakna det folkkära programmet. "Tjejerna vid pianot och de i bandet är mina vänner på riktgt. Jag kommer verkligen att sakna dem", säger han.


Efter att nyheten om att Kalle Moraeus inte längre får vara kvar som programledare för ”Så ska det låta” slog ner, var det många tittare som delade upprörda kommentarer på bland annat Facebook. Att Kalle Moraeus har varit en omtyckt och populär programledare för programmet är tydligt.

Annons

Anledningen till att han nu petas från programmet är, enligt SVT, att man vill förnya konceptet.

– Han lämnar batongen vidare och det har han varit med på, även om han tycker att det har varit roligt i studion. Vi ser fram emot att jobba med Kalle i andra projekt, säger projektledaren Peter Nyrén till Expressen.

I fyra säsonger har Kalle Moraeus varit programledare för ”Så ska det låta”. Här tillsammans med Karin Westerberg, Thomas di Leva, Hanna Hedlund, Robert Gustafsson, Elisa Sjöström och Marika Willstedt. Bild: IBL Bildbyrå

Läs också: 20 år med Så ska det låta – bildextra!

”Allt har sin tid”

Och Kalle Moraeus själv intygar att han inte är ledsen över att nu behöva lämna programmet.

– När man är i den här världen får man vara fullständigt beredd på att vad som helst kan hända. Jag är inte ett dugg ledsen, mer än att jag så klart kommer att sakna mina vänner. Det är ingen ko på isen alls. Jag hade nästan varit mer överraskad om de hade bett om en säsong till. Allt har sin tid, och man får också komma i håg att det här faktiskt är en bisyssla för mig. Jag är i första hand musiker, säger han.

Kalle Moraeus och hans band Orsa spelmän deltog i Melodifestivalen 2010 och tog sig till Andra chansen. Bild: IBL Bildbyrå

Han passar samtidigt på att hylla sin efterträdare.

– Sarah Dawn Finer är helt otroligt, hon är superbra. Hon är en av de roligaste personerna att titta på på tv, och jag beundrar henne mycket. De kunde inte ha hittat någon bättre.

Samtidigt sticker han inte under stol med att ”Så ska det låta” har varit ett av de roligaste projekten han jobbat med.

– Det har varit så jäkla roligt att arbeta med och jag är otroligt stolt över att ha fått vara programledare för detta flaggskepp. Det har gått i 20 år och har fortfarande en och en halv miljon tittare.

Bra kolleger

Kalle Moraeus är nära vän med både med lagledarna Marika Willstedt och Karin Westerberg, liksom med musikerna i husbandet. Dem kommer han att sakna när han nu lämnar över stafettpinnen, säger han. Annars är det framför allt alla möten med andra artister som varit det absolut roligaste.

– De lite äldre känner jag allihopa, och sen har jag fått en massa nya bekantskaper. Det roliga är att få umgås med sina kolleger och jag kan faktiskt inte tänka mig några bättre människor än de som jobbar med programmet. Alla tar hand om varandra.

Startar inspelningarna i sommar

Men alla som gillar att se Kalle Moraeus i rutan behöver inte oroa sig. Till sommaren drar inspelningen av nästa säsong av ”Moraeus med mera” i SVT i gång.

– Det är ett fruktansvärt roligt program att göra. Det är extra roligt eftersom det kommer ur en idé som jag och producenten Tina Graffman spånat fram med hjälp av ett kollegieblock och en penna. Det är inte en färdig programidé som vi har köpt in. Det finns inget utslagningsmoment eller tävling utan är bara ett möte med artister som får tala till punkt, plus en massa bra musik. Det är ett drömscenario, säger han.

År 2012 mottog Kalle Moraeus pris för ”Årets underhållningsprogram” på Kristallengalan, för sitt program ”Moraeus med mera”. Prisutdelare var Malou von Sivers och Jan Guillou. Bild: IBL Bildbyrå

Under hösten utlovar Kalle Moraeus spelningar och konserter och till nästa vinter drömmer han om en julturné. Utöver det har han en mängd planer och idéer han gärna vill förverkliga.

– Jag har andra saker som jag vill göra också, kanske skriva böcker. Och så är jag väldigt intresserad av hälsa och mat.

Ingen allsång för Moraeus

Bland de många kommentarer som bland annat Året Runts läsare publicerat på Facebook, finns det flera förslag om att Kalle Moraeus borde ta över ett annat älskat musikunderhållningsprogram – ”Allsång på Skansen”. Men där måste artisten göra sina fans besvikna – några sådana planer finns inte i närmsta framtiden.

– Nu har vi ju också en av de bättre programledarna, Sanna Nielsen är helt magisk. Sen är det ett program där man blir väldigt fast och som tar en enorm energi.

Kalle Moraeus tillsammans med programledaren för ”Allsång på Skansen”, Sanna Nielsen. Bild: IBL Bildbyrå

Har du blivit tillfrågad?

– Nej, jag har inte fått frågan än så länge. Frågan om de någonsin skulle tillsätta en medelålders, grå farbror på den posten. Sen är det inte självklart att jag skulle tacka ja faktiskt, jag skulle nog behöva lång betänketid. Men naturligtvis skulle det vara väldigt roligt att göra.

 

Det här är Kalle Moraeus

Ålder: 53 (och ett halvt)

Bor: I Orsa

Familj: En vuxen dotter och katten Benny (som, trot eller ej, faktiskt inte fått sitt namn efter Benny Andersson)

Gör: Är musiker, spelman, tonsättare och programledare.

Aktuell: Slutar som programledare för ”Så ska det låta” efter fyra säsonger. I sommar drar inspelningen av nästa säsong av hans eget program ”Moraeus med mera” i SVT i gång.

Fritid: ”Jag sysslar mycket med mat, jag läser till exempel massor om mat knutet till hälsa. Sedan är jag en hängiven skidåkare och har ett stort intresse av längdskidåkning. Jag är faktiskt reporter på Vasaloppet, för SVT, och brukar alltid rapportera från den första stationen. Jag har ett litet snickeri också, det är jäkligt roligt att göra något med händerna. På vintern åker jag mycket snöskoter och så fiskar och jagar jag”.

Av Minna Wallén-Widung


(235)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…