Annons
Annons


Kampen för ett annat Sverige

Sju politiskt aktiva personer får ägna var sitt program åt en fråga som de brinner för. Det kommer att handla om bland annat klasshat, statens makt, kortare arbetstider, rasism och övervakning på internet. Först ut är Sebbe Stakset, frontfigur i hiphop-gruppen Kartellen.


I UR:s De obekväma får vi se Sverige genom bland annat Sebbe Staksets och Alice Teodorescsus ögon. De släpper in tittarna i sina liv och berättar vad de vill förändra, hur det borde gå till – och varför det är viktigt. Obs - Bilden är ett montage. © UR

I UR:s De obekväma får vi se Sverige genom bland annat Sebbe Staksets och Alice Teodorescsus ögon. De släpper in tittarna i sina liv och berättar vad de vill förändra, hur det borde gå till – och varför det är viktigt.
Obs – Bilden är ett montage. © UR

I UR:s De obekväma får politiska sakfrågor kött och blod genom människor som brinner, lever och kämpar för sina åsikter. Sju onsdagar i följd och genom sju politiskt aktiva personer som är konstnärer, bloggare, musiker, skribenter, aktivister och fria opinionsbildare, får vi följa en politiskt brännande fråga, via deras resonemang och engagemang. De släpper in tittarna i sina liv och tankar och berättar vad de vill förändra, hur det borde gå till – och varför det är viktigt.

Annons

Förlorad generation
I första avsnittet får tittarna möta Sebbe Stakset, en av Sveriges mest ifrågasatta musiker. Sebbe är frontfigur i Kartellen och omtalad för sina starka texter om klass och livet i förorten. Här berättar han om växande klassklyftor och den förlorade generation som han menar befolkar våra förorter. Sebbe menar att Sverige blir allt mer ojämlikt och att de rika blir rikare på de fattigas bekostnad. Han brinner för förortens unga och vill skapa ett mer jämlikt Sverige med mindre klyftor mellan fattiga och rika.

Alice Teoderescu, som vi får följa i avsnitt två, har gjort sig känd som en provokativ och orädd liberal debattör. Alice berättar om sin syn på statens makt och individens frihet. Hon menar att staten har för stor makt i Sverige och att politikerna är alltför benägna att fatta beslut åt den enskilde.

Övriga medverkande:

  • Clara Lidström – Clara driver en av Sveriges största bloggar, Underbaraclara, som handlar om att leva resurssnålt, feminism, återbruk och inredning. Claras program handlar om att vi måste dela på de arbetstillfällen som finns och lagstifta om kortare arbetstid. Hon menar det är ett sätt att komma till bukt inte bara med arbetslösheten utan också något som bidrar till ett bättre klimat. Jobba kortare, konsumera mindre, lev mer, anser Clara.
  • Makode Linde –  Makode är konstnär och undersöker begreppet ras. Makodes program kommer att handla om identitetspolitik och rasism. Vem har rätt att definiera mig och dig? Rasism existerar, den känns och alla som har ett utseende som inte liknar majoritetens får känna av den, menar Makode.
  • Foujan Rouzbeh –  Foujan är en aktivist som dragit igång bland annat Hijabuppropet och Soppkök Stockholm. Hon driver också Flyktingarna.se, en blogg som synliggör de människor som har flytt till Sverige. Foujans program handlar om problemen med dagens migrationspolitik. Foujan menar att vi bör öppna Sverige gränser för alla som behöver en tillflyktsort och inte använda ekonomiska argument för att avvisa människor. Det är inhumant, tycker Foujan.
  • Ivar Arpi –   Ivar är författare och debattör. Ivars program handlar om yttrandefrihet och dagens svenska debattklimat. Ivar menar att överdriven publicistisk ängslighet skapar grogrund för mörka krafter. Han anser att det är bättre att debattera allt öppet, än att förtrycka åsikter som vi tycker är obehagliga. Vi bör heller inte censurera vår historia, menar Ivar.
  • Peter Sunde – Peter är känd som en av grundarna till The Pirate Bay. Hans program handlar om övervakning på nätet. Terrorspaning nu, åsiktsregistrering imorgon? De register som skapas idag kan användas mot medborgarna om makten hamnar i fel händer, menar Peter.

Seriestart – De obekväma: Onsdag 9 april, kl 22.00. SVT1


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…