Annons
Annons


Kan man operera diskbråck?

En läsare med diskbråck i nacken hörde av sig till vår läkare.


diskbrack

Fråga: Jag har drabbats av smärta i nacke och arm. Läkaren jag går till har röntgat nacken och man ser där ”buktande diskbråck”. Jag har smärtor i nacken och skuldran. Jag har fått remiss till sjukgymnasten. Kan man operera om det inte går över?

Annons

Diskbråck

Svar: Förändringar i halskotpelaren med degenerativa broskförändringar (cervikal spondylos) är vanligt. Kroniska nackbesvär till följd av degenerativa förändringar brukar kunna behandlas konservativt. Dessa förändringar beskrivs ofta på röntgen som diskdegeneration, buktande disk, diskbråck, benpålagringar (osteofyter), förkalkningar och liknande som kan trycka mot ryggmärgen eller nervrötterna som utgår från ryggmärgen.
Orsaken kan vara att man har fått skador, har reumatisk sjukdom med mera. Genetiska faktorer kan inte heller uteslutas. De vanligaste symtomen är då värk i nacken och utstrålning ner mot skuldran eller ut i armen ibland ända ut i fingrarna. Värk som växlar mellan vilande värk och stickningar och domningar kan vara väldigt obehagligt.
I de allra flesta fall går det över med konservativ behandling som sjukgymnastik och hållningsregler. Vid ihållande smärta mer än tre månader som inte visar tendens till att vika kan operation övervägas. Det finns olika typer av operationer men oftast behöver man göra en begränsad steloperation på den nivån där problemet sitter. Det finns fall av akut påkommen smärta och förlamningssymtom med stort diskbråck där akut operation är motiverad.

Allas allmänläkare Christer Dahlqvist


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…