Annons
Annons


Kan vi lita på det svenska rättssystemet?

Är den svenska rättvisan verkligen rättvis? Kan vi lita på att det är sanningen som kommer fram när vi hamnar i en domstol? Får alla samma rättshjälp? För första gången på nästan 70 år får vi vara med och se hur den svenska rättvisan fungerar innanför dörrarna.


Lennart

Lennart överklagade sitt dom hos Hovrätten. Foto: SVT

Kan vi lita på det svenska rättssystemet och får alla samma rättshjälp? Det är några frågor som dokumentärserien ”Domstolen – friad eller fälld?” ställer.

Anmäld för tjuvankring

I första avsnittet följer vi Lennart som blivit polisanmäld av Stockholms Stad. Han ankrade sin husbåt vid kajen utanför Södersjukhuset. Detta ogillades av Stockholms Stad, som polisanmäler honom för tjuvankring. Lennart slåss ensam för sin sak ända upp i Hovrätten. Blir han friad eller fälld?

Inte alltid rätt

Genom den här serien får vi för första gången någonsin följa med innanför dörrarna i en svensk domstol. Aldrig tidigare har någon fått filma i en domstol under en rättegång. SVT har fått tillstånd att filma under rättegångar i Stockholm, Nyköping och Visby.

Annons

– Det vore orimligt om domstolens domar alltid var korrekta. Det kan man inte uppnå i en mänsklig verksamhet. Vi är nära, men vi ligger inte på 100 procent, säger lagmannen Mikael Mellqvist i första avsnittet av serien.

Domstolen – friad eller fälld?: Tisdag 1 september, kl 21.00 i SVT1 (del 1 av 7)


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…