Annons
Annons


Känn dig som hemma – dokumentär om flyktingmottagandet

Nu börjar en ny dokumentärserie i SVT om integrationen i Sverige. Emma Arnesson klarade inte av att se flyktingar lida utan att själv hjälpa till. Nu arbetar hon heltid med att ge nyanlända en bra start.


Emma och Samira. Foto: Björn Arnemo

Emma och Samira. Foto: Björn Arnemo

Emma Arnesson klarade inte av att stå vid sidan om och bara se på när en strid ström av flyktingar bussades ut till den gamla militärförläggningen utanför Östersund. Men till skillnad mot många av oss andra så gjorde hon något åt det. Hon sa upp sig från sitt jobb och arbetar nu heltid med att ge nyanlända en bra start i Sverige.

Annons

Dokumentärserien ”Känn dig som hemma” handlar om 27-åriga Emma Arnesson och eldsjälarna i den ideella organisationen Hej främling. Med gemensamma upplevelser som körsång, löpning, yoga och fjällvandring skapar de möten mellan människor vid Grytans flyktinganläggning.

Gilla Allas.se på Facebook

– Integration sker genom möten mellan människor och vår erfarenhet är att det inte behöver vara så svårt. Vi vill inspirera så många som möjligt till att möta våra nyanlända vänner med nyfikenhet och värme. De har berikat mitt liv så mycket och jag vill att fler ska få den möjligheten, säger Emma Arnesson.

Har förlorat allt

De människor som bor på Grytan har offrat allt. De har flytt sina krigsdrabbade hemländer och hoppas nu komma till en plats där de kan finna ro. På Grytan bor bland andra Nedal och Samira som har varit i Sverige i några månader och hoppas på att få stanna här. Vi följer också Wazir som har börjat etablera sig i det svenska samhället och kämpar med att få återförenas med sin familj.

Hej Främlings arbete underlättar de nyanländas tillvaro, som ofta består av en lång och oviss väntan på besked om uppehållstillstånd. Organisationen har vunnit flertalet priser. Bland annat utsågs de till Årets medmänniskor vid Svenska hjältar-galan 2015 och organisationens integrationsarbete har även uppmärksammats stort av internationella medier.

Känn dig som hemma: Premiär torsdag 28 april kl 21.00 i SVT 1 (del 1 av 3)


(33)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…