Annons


Kärleksmötet på Mandelmanns gård: ”Lite matchmaking”

Hunden Saffran är en av tittarfavoriterna på ”Mandelmanns gård” i TV4. Nu har Saffran haft herrbesök och väntar valpar. ”Visst får man syssla med matchmaking när det gäller hundar?”, säger Gustav Mandelmann i veckans avsnitt.


Vallningshunden Saffran är en kär medlem av Mandelmanns hushåll på Djupadal. Bild. TV4

Vallningshunden Saffran är en kär medlem av hushållet på gården Djupadal. Och Saffrans egenskaper kommer väl till pass när det har blivit dags att samla fåren till klippning i veckans avsnitt av ”Mandelmanns gård”. Border collien snor runt och håller ihop flocken på Gustav och Maries kommando.

Annons

Hunden är, lika mycket som fåren, en förutsättning för arbetet på gården. Och Saffran är speciell, konstaterar Gustav Mandelmann.

– Jag känner verkligen ett starkt band till henne. Det räcker med att vi håller ögonkontakten så vet hon när det är dags att ge sig ut på äventyr. Hon finns alltid vid min sida, säger Gustav Mandelmann i programmet.

”En stilig engelsk herre”

Eftersom både Gustav och Marie varit överens om att det hade varit kul om Saffran fick valpar har de haft ögonen öppna efter lämpliga kandidater. Nu har stunden kommit och grannhunden Otto ska göra ett besök.

Otto är en stilig engelsman med finfina vallningsgener, enligt Gustav Mandelmann som är mycket uppspelt inför mötet.

– Visst får man syssla med lite matchmaking när det gäller hundar?

Saffran träffar grannhunden Otto för första gången. Nu har de goda vallningsgenerna gått vidare till nya generationer. Bild: TV4

Hundarna träffas och kommer på vänskaplig fot med varandra. Några veckor senare visar det sig att Saffran är dräktig. Antalet valpar kan de bara gissa.

– Jag har hört om border collier som fått tio till tolv ungar, men lagom är bäst, säger Marie Mandelmann.

Tar med lillebror på jakt

Hösten på Mandelmanns gård innebär annars att Gustav och Marie tar hand om vad trädgården har att erbjuda. Gustav skördar squash och Marie skördar kvitten. Dessutom kommer Maries lillebror Rikard på besök för att jaga.

Det visar sig att syskonen är uppvuxna med jakt. Marie menar att det är nödvändigt för att hålla balansen i markerna så att vildsvin eller hare, till exempel, inte tar över så mycket att de tränger ut andra arter.

Den här gången blir det dock varken hare eller vildsvin. Syskonen får nöja sig med promenad och fika.

– Men det här är precis vad jakt är för mig, sitta på en sten och fika med syrran, säger Rikard.

Syskonen har jagat sedan de var små och har ärvt pappas bössa. Bild: TV4

Akram får stanna i Sverige

Familjen Mandelmann har länge kämpat för att Akram, som kommit som flykting från Afghanistan, ska få stanna i Sverige och på gården. I höstas blev det klart att han fått uppehållstillstånd.

Akram berättar i veckans avsnitt om chocken och lättnaden att få beskedet efter två års väntan. En turbulent känsla eftersom han inte vet hur det står till med hans familj.

–Jag är glad jag fick hjälp av er, Gustav och Marie, säger han.

Gustav Mandelmann menar att var och en har plats med en extra person vid sitt köksbord om man tänker efter.

– Att se en människa behöva hjälp och kunna ge det, det gör så gott i själen.

Att bygga och flyga drake är något av en afghansk specialitet, enligt Gustav Mandelmann. Akram har tagit den traditionen till Österlen. Bild. TV4

”Mandelmanns gård” sänds tisdagar klockan 20.00 i TV4.

Läs också:

Klart: Det blir en tredje säsong av Mandelmanns gård!

ny säsong av Mandelmanns gård


(458)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…