Annons


Katrinplommonbullar med nötter

Ny snits på kanelbullarna! Fyll dem frikostigt med katrinplommon och nötter.


Knaprigt på toppen och extra mumsigt i mitten.

 

Katrinplommonbullar

32 st
Tid: 1 tim och 50 min
50 g jäst för söta degar
3 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
3/4 dl strösocker
ca 10 dl vetemjöl
100 g rumsvarmt margarin eller smör

Fyllning:
150 g torkade katrinplommon
150 g margarin eller smör
1 dl hasselnötter
1 dl pekannötter
1 1/2 dl brun farin
2 tsk kanel

Annons

Garnering:
uppvispat ägg till pensling
finhackade hasselnötter
brunt farinsocker

1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till rumstemperatur. Häll mjölken över jästen och rör.
2. Tillsätt ägg, salt, socker och hälften av mjölet. Rör ihop till en lös deg. Dela matfettet i tärningar och tillsätt dem och det mesta av resterande mjöl.
3. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Jäs den i 30 min.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den något. Dela degen i två delar och kavla ut varje till en rektangel, 35×45 cm.
5. Kör katrinplommon och matfett i en matberedare. Tillsätt hasselnötter, pekannötter, brun farin och kanel och kör allt lite till utan att nötterna blir allt för finfördelade. Fyllningen ska ha en knaprig konsistens.
6. Bred hälften av fyllningen på varje rektangel. Rulla ihop  till en rulle. Dela varje rulle i 16 jämnstora bitar och lägg dem i bakformar.
7. Jäs bullarna under bakduk i ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö på hasselnötter och farinsocker.
8. Grädda bullarna mitt i ugnen, i 225°, ca 8–10 min. Låt bullarna svalna under bakduk på ett galler.

Av Kristina Eriksson
Foto: Annika Broman


(13)
(1)



Vinn 10 000 kronor till DIN drömresa – tävla här!



Annons


Annons

Laddar nästa sida…