Annons
Annons


Katten Jacobine överlevde en vecka i torktumlaren

Torktumlaren luktade förfärligt illa. VVS-montören förväntade sig en död råtta i rören – i stället hittade han en svårt medtagen katt som suttit instängd i minst en veckas tid.


Dramat utspelade sig i danska Rödovre i slutet av förra veckan, skriver Djurskyddsföreningen, Dyrevärnet, på sin Facebooksida. Då hade en VVS-montör blivit utskickad till en torktumlare som luktat misstänkt i en veckas tid.

Annons

Han trodde att det kanske låg en död råtta där inne, men i stället gjorde han en överraskande upptäckt. I torktumlaren fanns nämligen en katt. Den levde, men var totalt uttorkad och svävade mellan liv och död.

Katten hade suttit fast i röret i minst en vecka. Bild: Dyrevärnet

”Stackaren hade suttit inspärrad utan mat och vatten, i en temperatur på upp till 80 grader från ångan, i en vecka och var i akut livsfara”, skriver Djurskyddsföreningen på Facebook.

”Den var nästan död”

VVS-montören lyckades få ut den medtagna, magra katten och tog den genast till Djurskyddsföreningen, där veterinärerna tog hand om den.

Katten, som döpts till Jacobine, var medtagen och väldigt mager när hon hittades. Bild: Dyrevärnet

– Den kändes som en hårtuss då den blev räddad, och jag kan verkligen förstå att det luktade – för det gjorde katten också. Vi vet inte hur länge den har varit i röret, men de boende säger att det har luktat i en vecka. Den var nästan död då den kom ut, berättar Rikke Christensen-Lie från Djurskyddsföreningen till Sjællands Nyheter.

Förutom uttorkningen hade katten också drabbats av ett loppangrepp. Bild: Dyrevärnet

Fick namn efter VVS-montören

Katten fick namnet Jacobine efter hennes räddare i nöden, VVS-montören Jacob.

Katten Jacobine med sin räddare, VVS-montören Jacob som hon också blivit uppkallad efter. Bild: Dyrevärnet

Nu vårdas hon på djursjukhuset, där veterinärerna jobbar för att få henne på fötter igen. De försöker få i Jacobine vätska, men det är ett svårt uppdrag som kräver noga avvägningar.

– Om den får vätska för snabbt svullnar hjärnan upp och den dör. Om det går för långsamt, lägger njurarna av, säger Rikke Christensen-Lie.

Jacobine är nu på bättringsvägen. Bild: Dyrevärnet

Men katter har ju som bekant nio liv, och några dagar efter det dramatiska räddningsinsatsen är katten nu på bättringsvägen.

”Jacobine kämpar för att samla krafterna, och våra duktiga veterinärer gör allt de kan för att hon snabbt kommer på fötter igen”, skriver Djurskyddsföreningen på Facebook.

Hyllas på Facebook

Jacobines kämpaglöd och solskenshistoria har vunnit många hjärtan på Facebook. Tusentals har gillar Djurskyddsföreningens inlägg och kommentarerna har rasat in.

”Hoppas att Jacobine överlever och får en familj som kramar och älskar henne”, lyder en kommentar.

Andra hyllar kattens räddare, Jacob.

”Tack Jacob, du är en superhjälte i mina ögon. Jag hoppas innerligt att Jacobine kommer över det. Härlig idé att uppkalla henne efter hennes räddare”, skriver en följare.

Av Minna Wallén-Widung

Läs också: De 10 vanligste sjukdomarna hos äldre katter


(68)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…