Annons


Klarar plommonträdet en flytt?


komet

Hej!
Jag skall bygga en friggebod och behöver ta bort ett plommonträd. Kan man flytta till annan plats? Det har stått här ca 15 år. Jag bor i Halmstad. Vill så gärna behålla det!
Hälsningar Monica

Hej Monica!
Visst kan du flytta större träd, eftersom just plommon bär frukt först efter några år är det ju särskilt roligt att behålla ett äldre träd. Jag har flyttat ett 12 år gammalt plommonträd för många år sedan utan problem. Tyvärr skulle det ha gjorts i höstas,  när trädet är i vila. Våren  är absolut sämsta tiden, då savar träden och torkar väldigt lätt om rötterna då skärs av. Men måste ni så…
Gräv en rejäl grop, omkretsen ska helst vara lika bred som trädets krona. Gräv sedan med en spade med tvärt blad, som hugger av rötterna (till skillnad från spetsigt blad som är till för att bara gräva upp jord med). Gräv så djupt som möjligt, bered dig på ett tungt arbete! Ibland får man till och med såga av tjocka rötter. Försök att komma ner en meter under trädet. Vicka så att ni kommer åt att få av rötterna. Vält sedan trädet ner på en presenning så att ni orkar fösa bort trädet och så att så mycket jord som möjligt kommer med.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Sedan gäller det att vattna det första året innan trädet etablerat sig på nya stället. Gärna också staga det om läget är blåsigt.
Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(2)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…