Annons
Annons


Klassiker på tapeten

Stig Lindberg är en av fem formgivare som Boråstapeter vill hylla med tapetkollektionen Scandinavian Designers II som lanseras i mitten av juni. Arne Jacobsen, Viola Gråsten samt Lisbet och Gocken Jobs är de övriga fyra skandinaviska designers vars mönster från sommaren 2016 kommer pryda väggar över hela världen.


Berså tapet

Berså har länge varit en klassiker på porslin, nu är mönstret på tapeten också.

Bladranker Arne Jacobsen

Bladranker från dansken Arne Jacobsen.

– Mönstren i Scandinavian Designers II är tidlöst klassiska, en del skapade redan så tidigt som på 40-talet, och ett fint komplement till vår strama, enkla skandinaviska inredningsstil, berättar Sissa Sundling, designansvarig Boråstapeter.

Annons

I kollektionen Scandinavian Designers II ingår 14 mönster som alla är skapade under 40-, 50- och 60-talen. Den röda tråden i kollektionen är den gröna floran, blommor och blad som är genomgående i de flesta mönster.

Gilla Allas.se på Facebook

– Att lyfta in naturen in i hemmet är en tydlig trend som vi ser inom många genrer. Stig Lindbergs Berså, som många druckit en kaffetår ur, kommer nu som vacker tapet i fem olika färgställningar. Mönstret Rabarber av Gocken Jobs är ett annat frodigt mönster med våra mest älskade trädgårdsväxter så som daggkåpa, iris, viol, stormhatt och rabarber. Ett tredje växtmönster är Bladranker från Arne Jacobsen, där en liten oansenlig tunn växt lyfts upp till vacker konst, berättar Sissa Sundling.

Rabarber Gocken Jobs

Mönstret Rabarber av Gocken Jobs.

Scandinavian Designers II finns i butik från 15 juni.

Stig Lindbergs tidlösa design är precis lika aktuell som under 50-talet när hans textilier, vardagsporslin, barnboksillustrationer och tv-apparater fyllde de svenska folkhemmen. Och nu finns hans lekfulla, lätt surrealistiska, vansinnigt vackra och dekorativa mönster att sätta upp på var mans vägg.

Arne Jacobsen är den världskände danska arkitekten och formgivaren som skapade designhistoria med sina möbler, textilier och bestick. Han var så tidlös i sin formgivning att hans verk i dag känns helt nutida trots att det nästan gått ett trekvartssekel sedan hans storhetstid.

Viola Gråsten inledde en ny tid i svensk textilkonst med sitt modernistiska grepp, flödande former och ovanliga färg-kombinationer. Född och utbildad i Finland kom Viola till Sverige 1944 när kriget hade gjort ull till en bristvara i hemlandet. Hon satte sitt djärvt färgsprakande och fantasifulla signum på allt från långluggade ryamattor till tyger och plädar och blev snabbt en av Sveriges mest uppmärksammade textilkonstnärer.

Gocken & Lisbet Jobs utbildade sig till keramiker på 1930-talet, men arbetet försvårades när tillgången på glasyr var begränsad under andra världskriget. Astrid Sampe, chef för NK:s textilkammare, föreslog att de skulle överföra sina blomstermotiv från keramik till textil.

Deras färgstarka, handtryckta tyger blev en efterlängtad glädjereaktion under.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…