Annons
Annons


Klassisk prinsesstårta


 

På våren finns det många anledningar att fira. Kanske med en god, grön prinsesstårta – kalasbordets favorit sedan 1930-talet

 

Tid: ca 50 min

Botten:
3 ägg
1 1/2 dl socker
1 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
1 vaniljstång eller ca 3 tsk vaniljsocker med äkta vanilj
2 dl gräddmjölk, 50/50
2 äggulor (gärna större)
1–1 1/2 msk strösocker
1 msk majsstärkelse
ca 2 dl hallonsylt
1–2 dl färska eller frysta hallon
ca 4 dl vispgrädde
1 grönt marsipanlock

Annons

Garnering:
ca 50 g rosa marsipan
florsocker
1. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl och potatismjöl med bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Blanda och häll i en smord och bröad form, 22–23 cm i diam. Grädda i 175° ca 25–30 min. Låt kakan vila en stund i formen innan den stjälps upp. Låt kallna och skär i tre delar.
2. Dela vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg frön, vaniljstång, gräddmjölk, äggulor, socker och majsstärkelse i en kastrull. Sjud under omrörning tills krämen tjocknar (ta upp vaniljstången alt tillsätt vaniljsockret). Rör vaniljkrämen tills den svalnat, gärna i ett kallt vattenbad.
3. Fördela vaniljkräm, hallonsylt och hallon mellan varje lager och lägg ihop. Vispa grädden, bred ut grädde på kanterna och forma en rund, fin jämn topp. Använd gärna en ”lilleman”, en bredare form av smörkniv, ju jämnare topp desto snyggare tårta.
4. Se till att marsipanlocket har samma diameter som kakan, kavla annars ut den något. Lägg på locket och gör ev några snitt i marsipanen så att den sluter tätt runtom. Forma blad av överbliven grön marsipan och gör rosor av den rosa. Garnera tårtan och sikta över florsocker.

Gilla Allas.se på Facebook

Av Marianne Liljenberg
Foto: Olof Abrahamsson

 


(1)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…