Annons
Annons


Klimakteriet stoppar kvinnors sexliv – helt i onödan!


Många kvinnor i klimakteriet ger upp sexlivet helt i onödan pga av torra slemhinnor. Det finns hjälp att få.

Många kvinnor i klimakteriet ger upp sexliv på grund av torra slemhinnor – helt i onödan! Det visar en stor undersökning. Mer än varannan kvinna i klimakteriet har mindre sex på grund av hormonell betingad torrhet i slidan.

Annons

Problemet kan dock lösas lätt och utan biverkningar med lokal hormonbehandling. Ändå låter många bli med följd att det går ut över sexlivet.

Det visar en studie av hur så kallade vaginal atrofi påverkar relationer och intimitet. Studien omfattar mer än 8.000 kvinnor och män i nio länder inklusive Danmark.

Vanligt tillstånd
Vaginal atrofi är ett vanligt tillstånd som drabbar upp till 45 procent av kvinnor i klimakteriet.

– Det beror på att kvinnans östrogenproduktion minskar och slemhinnan i slidan därmed blir tunnare och torrare. Det kan orsaka smärta och klåda vid samlag och vid urinering, säger överläkare, Kresten Rubeck Petersen, som är ordförande för Dansk Selskab for Obstretik och Gynekologi.

Stopp för sexlivet
Enligt studien är hälften av de danska kvinnor som undviker sex, rädda för att det kommer att göra ont. För var fjärde kvinna innebar besvären ett slut på ett sexlivet, som de tidigare uppskattat. Och tre av fyra danska män trodde att deras partner undvek intimitet på grund av vaginal atrofi.

Fick tillbaka sexlusten
– Jag väntade i flera år med att försöka göra något åt mina problem. Det var inte förrän en bekant berättade att det fanns hjälp att få som jag gjorde något åt det. Nu har jag fått min livskvalitet tillbaka, för sex är ju fortfarande en viktig del av livet, berättar en av kvinnorna i undersökningen.

Läs också: Cancer vanligaste dödsorsaken åren efter klimakteriet


(1)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…