Annons


Knölen som är en skattkista


Cyclamen_coum_Mill

Hej!

För ca 15år sedan köpte jag från Weibulls en sorts blomknölar. De var ungefär 10 cm i diameter och såg ut som en ”flatpalt”. Man la dem utan jord och vatten på fönsterbrädan och efter någon vecka

växte det upp en hel svärm av tunna fina cyklamen, som små fjärilar ovanför den bruna knölen. Så småningom vissnade de och då kom istället en svärm blad. Knölen skrumpnade så sakta vart efter. Då grävde jag ner den under våra vinbärsbuskar i trädgården. Hade jag tur laddade den energi och på hösten kunde jag gräva upp den och börja om. Oftast glömdes den tyvärr bort och jag köpte ny. Har frågat runt efter dessa knölar utan resultat. Är detta något du känner igen? Går de att få tag i?
Vänligen Doris Jonsson, Umeå

Annons

Hej Doris!

Tack för ditt intressanta brev och för din fina beskrivning av sann odlarglädje! Jag tror du köpte dvärgcyclamen, Cyclamen coum. Den har en relativt stor knöl och en svärm av små, söta blommor som du beskriver. Den blommar naturligt på våren. Även om det är fascinerande att följa utsprickningen av blommor och blad från den kala knölen, bör du plantera den i genomsläpplig, grusblandad jord direkt så att den kan bilda rötter och växa vidare hos dig. Nu planterade du ut den i trädgården, det kan lyckas men man glömmer, som du berättar, gärna bort den då den knappt syns. Dessutom är utgångsläget inte så gott med den utmärglade, rotlösa knölen. Dvärgcyclamen kan på en väldränerad plats i trädgården annars övervintra upp till zon 3 om den skyddas för vinterväta.

Försök hitta nya knölar hos Odlarglädje som specialiserat sig på lite ovanliga kulturväxter, www.odlargladje.se.

Lycka till!

Hälsar Karin Elmberg, trädgårdsredaktör på Allas

Vill du ställa en fråga till vår trädgårdsredaktör? Klicka här.


(0)
(0)Annons


Annons

Laddar nästa sida…