Annons
Annons


Konstvärldens Indiana Jones tar tillbaka skatterna!

Sindika Dokolo föddes i Kongo-Kinshasa, köpte sitt första konstverk som 15-åring och äger idag en av världens viktigaste samlingar av samtida konst från den afrikanska kontinenten. Nu är han på ett korståg för att föra tillbaka alla konstskatter som tagits från Afrika som rov eller krigsbyte, i synnerhet under kolonialismen.


Kristofer Lundström träffar konstsamlaren Sindika Dokolo. Foto: Kalle Lindberg/SVT

Kristofer Lundström träffar konstsamlaren Sindika Dokolo. Foto: Kalle Lindberg/SVT

Sindika Dokolos planer på att återföra ett stulet kulturarv får delar av konst- och museivärlden i väst att skälva. Kobra träffar den förmögne affärsmannen och konstsamlaren i Luanda, Angola, där han grundat en stiftelse med ambitionen att bygga ett museum för samtida konst.

Tillbaka till Afrika

Sindika Dokolo är samlaren, konstvärldens svar på Indiana Jones, som nu utmanar hela konst- och museivärlden. Han är affärsman verksam i Angola och äger en av världens största konstsamlingar. Nu har han lyckats återbörda och repatriera tre konstföremål som stulits från det angolanska nationalmuseet i Dundo. Och det slutar inte där, Sindika Dokolo kräver att allt kulturarv som stulits från den afrikanska kontinenten under kolonialismen ska repatrieras.

Stals under kriget

Kobra träffar Sindika Dokolo i Angolas huvudstad Luanda i samband med vernissagen för de tre återförda konstföremålen. Det handlar om två masker och en staty från ett folk i centrala Afrika som heter Chokwe. Föremålen ingick i samlingen på museet i Dundo i nordöstra Angola och plundrades någon gång under de fyrtio år av krig som härjade i landet i samband med självständigheten 1975.

Indiana Jones

Till sin hjälp har Sindika Dokolo tagit två vänner och konsthandlare från Europa. I vad som beskrivs som en Indiana Jones-lik jakt sökte de på konstmarknaderna i Paris och Bryssel efter de försvunna skatterna. De har förhandlat med privatsamlare och betalat för att få tillbaka objekten, något som vissa är kritiska till.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Programledare: Kristofer Lundström och Lina Thomsgård.

 

Kobra: Tisdag 29 mars, kl 22.00 i SVT1


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…