Annons
Annons


Köket är navet

Svenskarnas beteende i köket skiljer ut sig från människor i andra länder på flera sätt. Nästan hälften av svenskarna i undersökningen uppger att de använder köket till att arbeta eller göra läxor, medan endast 13 procent av fransmännen gör detta.


köksrenovering

Enligt undersökningen använder svenskarna köket till mycket mer än matlagning. Foto: Shutterstock

– Köket har blivit ett nav i de svenska hemmen och växlar mellan att fungera som vardagsrum, matrum och arbetsrum, säger Marcus Hartwall, Nordenchef på Houzz som genomfört undersökningen.

Annons

Svensken umgås – ryssen tittar på TV

Svenskar är också de som umgås mest i köket. Hela 72 procent av svenskar använder köket för detta. Minst benägna att umgås i köket är spanjorerna.

– Köket är en central plats för svenskar både till vardags och till fest, jämfört med hur folk använder det i andra länder, säger Marcus Hartwall.

Få svenskar (11 procent) gillar dock att titta på tv i köket. Det kan jämföras med att nästan var tredje ryss (29 procent) och fler än var fjärde italienare (26 procent) gärna tittar på tv i köket.

Britter spenderar mest på renoveringen

Budgeten för att renovera köket skiljer sig också åt mellan länderna. Nästan fyra av fem ryssar lägger mindre än 45 000 kronor på sin köksrenovering. Det kan jämföras med britterna där fler än hälften lägger mer 200 000 kronor på sin köksrenovering. Svenskarna ligger i mitten av de undersökta länderna, där nära var tredje svensk lägger mer än 200 000 kronor på sin renovering av köket.

Lortsverige är historia

Det vi svenskar prioriterar mest i de nya köken är möjligheten att hålla rent. Det kan jämföras med britter och amerikaner som mest prioriterar möjligheten att ha bra förvaring. För danskarna däremot är viktigaste prioriteringen att köket underlättar matlagning och lek.

– Lortsverige är långt borta visar det sig. Tillsammans med spanjorerna prioriterar vi högst att hålla rent i köket, säger Marcus Hartwall.

Vitt är den populäraste väggfärgen i många länder, likaså svart för bänkytorna. Även köksstilarna är lika över landsgränserna, där stilarna modern/samtida är de mest populära.

–  Vi svenskar är så försiktiga med färgvalen i våra hem, men undersökningen visar att vitt och svart även är de mest populära färgerna i andra länder, säger Marcus Hartwall.

Italienarna installerar pizzaugn

Bara 3 procent av svenskarna är benägna att installera gasspis i sitt nya kök, vilket kan jämföras med 64 procent av italienarna och 47 procent av amerikanerna.

Det finns också starka kulturella influenser. Var tjugonde italienare uppger att de installerar en pizzaugn i sitt nya kök och nästan var tionde spanjor har gjort plats för ett vinförråd i köket.


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…