Annons
Annons


Kokett klassiker

Skapa harmoni hemma med ett blickfång av växter i ett fönster. Kornettblomman, Streptocarpus x hybridus, är en klassiker som passar alla.


Lika lättskött som vacker är kornettblomman.

Lika lättskött som vacker är kornettblomman. Blommorna sitter på långa stänglar och de finns även tvåfärgade. Foto: Blomsterfrämjandet

Kornettblomman är lättskött, snygg och uppskattas för sitt personliga utseende av både av unga och gamla.

Växten har funnits i odling i Sverige ända sedan 1930-talet. Den har mjuka långsmala blad som väller ut över krukkanten och ger en intressant form. Förr sattes gärna kornettblomman på en piedestal för att bladen skulle kunna få hänga fritt, men de sorter som finns i handel i dag har ofta lite kortare blad.

Annons
Gilla Allas.se på Facebook

Blommorna sitter på långa graciösa stänglar som gör att det ser ut som om de svävade över bladen. De är otroligt vackra, trattformade och finns i många nyanser av rött, vitt, violett, blått och rosa samt fantastiska tvåfärgade kombinationer.

Kornettblomman är otroligt tacksam och blommar naturligt från tidig vår till sen höst. Blomningen är riklig och plantan sätter kontinuerligt nya knoppar. Klipp gärna av överblommade stänglar med sax för att främja knoppsättningen och inte skada plantan.

Moderna sorter av kornettblomma brukar under sommarhalvåret behöva vattnas ca 1 gång i veckan, gärna med svag näringslösning. Jorden ska hållas lätt fuktig, men inte vara blöt.

Bäst trivs plantorna när de placeras ljust, men skuggas från stark södersol.

När ljuset avtar framåt vintern gör kornettblomman en paus i blomningen. Vill du spara kornettblomman under vintern ska den stå lite svalare, 10-15 grader, men ändå så ljust som möjligt. Under viloperioden behöver den endast måttligt med vatten och jorden får gärna torka ut något.

Det finns numera svenskodlade kornettblommor året om så den som inte har så gröna fingrar kan köpa nya exemplar i blom när som helst under året. Välj helst plantor som är märka med kvalitetsmärket Svenskt Sigill. Det visar att plantan är odlad under goda förhållanden för både människor och miljön.

Tips!

Bryt några blommor från plantan och sätt i en liten glasvas eller vanligt dricksglas på köksbordet, skrivbordet, fönsterbrädan eller där du vill ha in lite färg.


(7)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…