Annons
Annons


Makalös tårta – fixa i förväg

Kola och lingon – en fantastisk smakkombination där krämigt sött möter bärigt syrligt. Bottnen kan bakas i förväg och frysas in. Sedan är det bara att fylla och dekorera.


kolatarta

En riktig höjdartårta med fyllning av grädde och lingon.

Kolatårta med lingon

8–10 port
Tid: 1 tim

Botten:
3 ägg
3 1/2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 1/2 tsk bakpulver
3/4 dl hett vatten

Fyllning:
2–2 1/2 dl vispgrädde
1 dl halvfrysta lingon

Annons

Kolasås:
3 dl vispgrädde
1 dl socker
1/2 dl ljus sirap

Garnering:
75 g flagad rostad mandel
3/4–1 dl halvtinade lingon

1. Vispa ägg och socker poröst. Blanda vetemjöl, potatismjöl med bakpulver och rör ner omväxlande med vattnet.

2. Häll smeten i en smord och bröad form 23 cm i diam. Grädda i 175 grader, i ca 40 min. Prova med sticka. Låt svalna.
Det går bra att frysa in bottnen och göra fyllning och garnering vid servering.

3. Blanda ingredienserna till kolasåsen i en kastrull och koka ihop till en simmig massa, 25–30 min. Låt svalna men inte så att den stelnar helt. Om såsen ändå bli för hård, späd med lite kallt vatten under omrörning.

4. Vispa grädden, dela bottnen och bred på ett tunt lager kolasås och vispad grädde. Strö över några lingon och lägg ihop.

5. Bred resten av kolasåsen på tårtan och strö över rostad mandel och lingon. Låt stå i kyl fram till servering.

Av Marianne Liljenberg
Foto: Pontus Ferneman

LÄS OCKSÅ


(1)
(0)



Här finns ALLT du behöver till din matlagning!

Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…