Annons
Annons


Koll på svamp

Just nu är Magnus Neuendorf, som ansvarar för utställningen på Botaniska Trädgården i Göteborg, ute i skogen och plockar svamp.


Snöbollschampinjon

Snöbollschampinjon.

– Än så länge är det rätt sparsamt med svamp eftersom det regnat så lite men vi räknar med att kunna visa ett par hundra västsvenska svampar på vår utställning, säger Magnus.

Han tror att det kan bli ett riktigt bra år för karljohan som redan har dykt upp här och där men även om temperaturen är gynnsam krävs det mer regn för att det ska bli fart på svamparna i skogen.

Annons

– Även de giftiga vita flugsvamparna och toppiga giftspindlingarna är på gång. Det är ett par arter som blivit allt vanligare i de västsvenska granskogarna under de senaste decennierna. Den vita flugsvampen orsakar flest förgiftningsfall i Sverige.

För att den som är nybörjare ska känna sig trygg har Magnus en speciell avdelning i svamputställningen där ett tiotal lämpliga matsvampar för nybörjare exponeras.

– Våra skogar är så rika på goda svampar och det är synd om man inte vågar plocka annat än kantareller och karljohan, tycker Magnus Neuendorf.

Svamputställning

3-9 september Kl 10-17. Stolpboden. Svampexperter finns varje dag kl 13-15. Fri entré.

Svampbestämning

Måndagkvällar t o m 30 september i Växthusentrén kl 18-20 . Avgift 20 kr/korg.

Färga med svamp

Söndag 8 september kl 12-16. Ann Bernhardtz–Heimer lär ut tekniken att färga ullgarn med svamp.

 


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…