Annons
Annons


Konsten att skapa


Majssäckar blir snygga designkuddar

Att de här snygga kuddarna en gång varit majssäckar kan ingen se.

Majssäckar blir designkuddar. Det är lika självklart som att göra majsgröt av majs.

Det tyckte i varje fall Bertinah Khumalo, kvinnan från landsbygden i Sydafrika som började brodera på säckar som hade använts till att transportera majs i.

Annons

Bertinah fick idén 2012 och sedan dess har hon tillsammans med organisationen AfricaIgnite, som stödjer hantverkare i provinsen Kwa Zulu Natal, sett till att verksamheten formligen har exploderat.

Berthina Khumalo

Berthina Khumalo.

På bara 2 år har Bertinah lärt upp 20 kvinnor att brodera på majssäckar och produkten har blivit en internationell succé som har dykt upp i designtidningar här och var. Och kända trendspanare som Li Edelkoort har lyft fram Bertinahs broderade kuddar i utställningar.

Lars Östman på Africa Now syn på kudden på Design Indaba-utställningen i Kapstaden år 2013 och återsåg den i år.

– Det var svårt att motstå dessa kuddfodral och vi vill visa den på den svenska marknaden, säger Lars. Det är en härlig stil med riktigt traditionellt hantverk, gjort på udda material blandat med en riktigt modern känsla. Lite Missonivibbar får man av dessa kuddar i 3D mönster.

Att dessutom få vara med och stödja en väldigt bra verksamhet som AfricaIgnite driver är ett stort plus och passar Africa Nows motto ”Schyst design i dubbel bemärkelse”.


(5)
(0)Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…