Annons
Annons


Kontrastera mera

Rödbladiga växter livar upp högsommarträdgården om det gröna och frodiga helt tagit över. Förklaringen är enkel: rött och grönt är varandras kontrastfärger. En färg framhävs allra bäst av sin kontrastfärg och det är därför det rödbladiga sticker ut så vackert mot en lummig grönska. När försommarens rikliga blomning lugnat ner sig skapar de rödbladiga växterna ett härligt avbrott mot de gröna bladen.


Rödbladig dahlia. Foto: Blomsterfrämjandet/Anna Skoog

De är vackra både tillsammans med rosa- och vitblommande blommor som till exempel de skira sommarljusen, Gaura lindheimeri och med knalliga gulorange toner som till exempel tagetes. Att blanda rödbladiga växter i planteringar med blå och silvriga toner är också mycket effektfullt!

Annons

Batat, Ipomoea batatas

Batat är en förträfflig kontrastväxt som finns i olika färger och med skiftande struktur på bladen. Den blir ca 30 cm hög. Blomningen döljs under det vackra bladverket. Om bataten vattnas med svag näringslösning och placeras i sol till halvskugga håller den sig fin till långt in på hösten. Passar fantastiskt bra att plantera tillsammans med sommarljus i balkonglådan!

Alunrot, Heuchera

Flera alunrot har dekorativa bladverk i olika toner av rött. Den används ofta som kantväxt och marktäckare, men fungerar också ypperligt som kontrastväxt i kruka eller ampel. Det är en flerårig växt som rätt placerad i sol till halvskugga är både frisk och långlivad. Alunrot med röda bladverk får skira, dekorativa klasar med vita eller rosa blommor. Blomningen äger rum mellan juni till september, beroende på art och sort. Bladverket håller sig fint till långt in på vintern.

Dahlia, Dahlia-hybrider

Vissa av dem har vackert mörkt röda blad. Dahlior är mycket fina att plantera solitärt i en kruka. Krukan kan sedan flyttas runt i trädgården eller på balkongen där man vill ha en accent. Dahlior är också vackra i rabatten och som färgklick i grönsakslandet. De bjuder på sagolik blomning ända tills frosten kommer.

LÄS OCKSÅ


(0)
(0)


Annons


Annons

Senaste från allas

Laddar nästa sida…